Πίτα βουτύρου
Υλικά
200 ml γάλα
100 ml νερού
1 ασπράδι αυγού
80 g γιαούρτι
5 g μπέικιν πάουντερ ή σόδα ψησίματος
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (7 g)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ λευκό αλεύρι
125 g βούτυρο + 50 ml λάδι λαχανικών για τρίψιμο
1 κρόκος αυγού + 1 κουταλιά της σούπας λαχανικό για να εξαπλωθεί
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίξτε το γάλα, νερό, γιαούρτι, ασπράδι αυγού, χυμό λεμονιού, αλάτι, μπεικιν,
και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να παρει μία συνοχή ζύμης.
Τότε βγάλτε το κουτάλι και αρχίστε να ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή και λεια ζύμη που είναι πολύ ελαφρώς κολλώδης.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Αλευρώνουμε τον παγκο μας βγάζουμε την ζύμη και δώστε στην ζύμη ένα σχήμα κορμού και χωρίστε σε 8 ισα μέρη και πλάθετε κάθε ζυμαράκι σε ένα μπαλάκι και τέλος αλευρώστε τα ελαφρά και σκεπαστά τα για 15-20 λεπτά.
Μετα το πέρασμα του χρόνου παίρνουμε ένα ενα το μπαλάκι ανοίξτε λίγο με το χέρι και μετα με τον πλαστη ανοίξτε ένα φύλλο 20-25 εκ και τα αφήνουμε στην ακρη.
Λιώνουμε σε ένα μπολάκι το βούτυρο και προσθέτουμε και το λαδι.
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε με 2 κσ βούτυρο
και βάζουμε από πάνω την άλλη ζύμη.
Κάνουμε το ιδιο μέχρι να σχηματίσουμε 2 στοιβες των 4 φύλλων (δεν αλείφουμε το πάνω φύλλο)
Σκεπαστέ τις 2 στοίβες και αφήστε 10-15 λεπτά.
Τώρα πιαστε την ζύμη από τα ακρα και ανοίξτε την τραβώντας να γίνει σχεδόν διπλάσια και παραπάνω το μέγεθος του φύλλο.
Απλώστε απο πάνω βούτυρο 2-3 κουταλιες και μετα τυλίξτε όπως στην εικόνα.
Μετα φτιάξετε ένα σαλιγκάρι σκεπάστε το και βάλτε στο ψυγείο για 30-35 λεπτά.
Βγάλτε απο το ψυγείο με με τον πλαστη ανοίξτε το σαλίγκάρι σε διαμετρο 20-25 εκ
και βάλτε το πάνω σε ένα χαρτι ψησίματος στο ταψί και αλειψτε με μείγμα αυγου με μία κσ λάδι.
Κάντε από πάνω γραμμές με ένα πιρούνι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C, 15- 20 λεπτά
Subscribe to recipe’s youtube channel here