Ντακος

Συστατικά

2 παξιμάδι κριθαριού
2 ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τυρί φέτα
1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
1 χούφτα ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (μπουκοβο)
1 κουταλιά της σούπας μέλι
αλάτι πιπέρι
χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση

Πρώτα θα ξεκινήσουμε με μία κούπα φέτα που την τρίψαμε και μία κούπα γιαούρτι και θα τα αναμειξουμε σε ένα μπολ.
(Ο Ντάκος χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα γλυκια μυτζήθρα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να το βρεις οπότε κάνουμε το δικό μας υποκατάστατο. Αν μπορείτε να το βρείτε, να χρησιμοποιήσετε το μυζήθρα.)
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες τσίλι(μπουκοβο) για μπαχαρικό. Αυτό είναι προαιρετικό εάν δεν σας αρέσει το λίγο καυτερό. Αλέθουμε και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να συνδυαστούν καλά.
Στη συνέχεια, θα τρίψουμε δύο μεγάλες ντομάτες, χωρίς την φλούδα. Θέλουμε απλώς τα μαλακά εσωτερικά.
Τοποθετήστε τις τριμμένες ντομάτες σας σε ένα μπολ, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας μέλι, 1 \ 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το χυμό μισού λεμονιού. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το ξύσμα ενός λεμονιού, λίγο μαύρο πιπέρι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ένα χέρι γεμάτο φρέσκια ρίγανη (ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη εάν δεν έχετε φρέσκια). Ανακατέψτε για να συνδυάσετε τα πάντα.
Τοποθετήστε δύο παξιμάδια κριθαριού σε ένα πιάτο.
Τώρα, ραντίστε με ελαιόλαδο. Γεμίστε με το μείγμα τομάτας και από πάνω με την φέτα. Βρέξτε με ελαιόλαδο από πάνω πασπαλιστε με ρίγανη και απολαύστε!

 

Προηγούμενο άρθροΥπέροχο τραγανό ψωμί ψημένο σε κατσαρόλα…χωρίς ζύμωμα
Επόμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο σε πουτίγκα με τσουρέκι…