Αυτά τα χαλβαδάκια είναι μια παραδοσιακή, νηστίσιμη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει με την απλότητα και τη γεύση της. Είναι ένα γλυκό που γίνεται σε χρόνο ντε-τε και είναι ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας ή για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά γλυκά.

Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη

Υλικά

1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Κανέλα (προαιρετικά)
Λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, βάζω το ελαιόλαδο να κάψει.
Ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί (περιπου 5 λεπτα)και να πάρει ένα ωραίο καφετί χρώμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζω τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνω να βράσουν για 3-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Χαμηλώνω τη φωτιά στο μάτι και ρίχνω σιγά-σιγά το σιρόπι στο καβουρδισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να δέσει το μείγμα και να το φέρω σε ένα σημείο που να μπορώ να το παρω με το κουταλι ή σε φόρμα.
Χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω την κανέλα και το λικέρ πορτοκαλιού (αν χρησιμοποιήσω).
Ανακατεύω καλά και αποσύρω από τη φωτιά.
Αφήνω το μείγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Παίρνω μια κουταλιά από το μείγμα και τη ρίχνω σε ένα πιάτο, σχηματίζοντας μικρά χαλβαδάκια.
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω φορμάκια για να σχηματίσω τα χαλβαδάκια.

Συμβουλές
Προσέχω να χαμηλώσω τη φωτιά όταν ρίχνω το σιρόπι, για να μην πιτσιλίσει και καώ.
Αν θέλω, μπορώ να προσθέσω και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στο μείγμα.
Τα χαλβαδάκια διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!