Αυτή η συνταγή για χοιρινό με πατάτες στη γάστρα είναι ιδανική για ένα εύκολο και νόστιμο κυρίως πιάτο. Το κρέας ψήνεται αργά στη γάστρα, με αποτέλεσμα να γίνεται ζουμερό και γευστικό, ενώ οι πατάτες ψήνονται μαζί του και γίνονται μαλακές και γευστικές.

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κρέας (σε μερίδες)
2-3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
4-5 σκελίδες σκόρδο, κομμενες
1 πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώστε λαδόκολλα σε μια γάστρα.
Αλείψτε τις μερίδες του χοιρινού κρέατος με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετήστε το κρέας στη γάστρα.
Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά και τις πατάτες.
Ανακατέψτε τις πατάτες με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα.


Διπλώστε τη λαδόκολλα γύρω από τα υλικά, κλείνοντας καλά τη γάστρα.
Ψήστε το φαγητό για 2 ώρες.
Μετά από 2 ώρες, ελέγξτε αν το κρέας έχει ψηθεί. Αν όχι, συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Αφαιρέστε το πάνω μέρος της λαδόκολλας και αφήστε το φαγητό να πάρει χρώμα για 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε το χοιρινό με πατάτες ζεστό, με ή χωρίς συνοδευτικό.

Η Συνταγή είναι της κας Roulaki Antz

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα 
1 κιλό πατάτες
100ml ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
30γρ. βούτυρο πρόβειο
½ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το χοιρινό και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την μισή ρίγανη. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μία κούπα νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Εντωμεταξύ, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη ρίγανη.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες γύρω από το χοιρινό.
Ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια σε διάφορα σημεία πάνω στο κρέας και στις πατάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1,5 ώρα ακόμα.

Αν χρειαστεί γυρνάμε το χοιρινό και από την άλλη πλευρά ώστε να πάρει χρώμα, 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιών.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.

Καλή επιτυχία!