Χοιρινό Μπούτι στη γαστρα…. με τις ώρες!
Υλικά
1 μπούτι χοιρινό με το κοκκαλο
2-3 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
ρίγανη
αλάτι
ελαιόλαδο
πατάτες
προαιρετικα: λεμόνι
Εκτέλεση
Αποβραδίς βαζουμε το μπουτι σ ενα μπολ που να το χωραει να ακουμπαει ολο στον πατο και αλειφουμε με τα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικά, καλο ειναι σε καποια στιγμη να το γυρισουμε και το πανω κατω.
Την επόμενη μερα, πρωτα πρωτα αναβουμε το φούρνο στους 150 στον αέρα. Κοβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και βαζουμε το μπουτι στη γαστρα. Κοβουμε μια σκελιδα σκορδο σε λεπτες φετουλες και τις μπηγουμε μ ενα μαχαιρι σε διαφορα σημεια του μπουτιού. Στις τρύπες αυτές βαζουμε και λιγο ζουμακι απο το μπολ. Στρωνουμε τις πατατες γυρω γυρω, τις πασπαλιζουμε με μπαχαρικά και ραντιζουμε ολη τη γαστρα με λίγο ακομη ελαιολαδο (και λεμονι προαιρετικά).
Βαζουμε τη γαστρα στο φούρνο και την ξεχναμε για 3 ώρες περίπου. Συνολικά χρειάζεται 3,5-4 ώρες και για να καταλαβουμε ποτε ειναι ετοιμο, θα δουμε ότι το κρεας ξεκολλάει τελειως από το κόκκαλο και αν το ακουμπησουμε μ ενα πηρουνι ειναι μαλακό και κοβεται ευκολα. Λίγο πριν το τελος, μ αρεσει να γεμιζω τις τρυπουλες του κρεατος με ζουμακι από τη γαστρα, ετσι γίνεται ακόμη πιο νοστημο και μοσχομυριστο!