Υλικά
για τη γέμιση:
Άγρια χόρτα (ανάμεικτα)
Σπανάκι
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Άνηθος
Μαϊντανός
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
Γιαούρτι
Φέτα τριμμένη
1 αυγό
1 φλυντζ Γκούντα τριμμένη
για το φύλλο:
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο
Ξίδι
Αλάτι
Ζάχαρη
Μαγιά
Χλιαρό νερό
Εκτέλεση
για τη γέμιση:
Πλένουμε καλά τα χόρτα μας.
Ζεματάμε σε βαθύ τηγάνι τα χόρτα, το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά κύβο λαχανικών. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη φέτα, το αυγό και την γκούντα.
Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού στα χόρτα και ανακατεύουμε καλά.
για το φύλλο:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα να φουσκώσει.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί.
Στρώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και το τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
H συνταγή είναι της κας Σοφια Καλυμνος