Το Χουνκιάρ Μπεγεντί  είναι ένα γνήσιο Πολίτικο φαγητό. Hünkâr beğendi ( χουνκιάρ μπεγεντί) που σημαινει ” ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε” .
Η ιστορία μας μιλάει για τον Σουλτάνο Μουράτ ο οποίος ήταν πάρα πολύ δύσκολος στο φαγητό και έτσι έβαζε τους μάγειρες του συνέχεια να φτιάχνουν καινούριες συνταγές ,
Και αυτό ήταν ένα πιάτο που του άρεσε πολύ για αυτό και ονομάστηκε έτσι!

 

Υλικά:

Για το κρέας:

1 κιλό μοσχαρίσιο σπαλομίτα (μπορεί να γίνει και με αρνάκι) κομμένο σε μερίδες για κεμπάπ
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα Χίου, τριμμένη (προερατικά)

Για τον πουρέ μελιτζάνας
5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
100 γρ βούτυρο γάλακτος
100 γρ αλεύρι γ.ο.χ
700 ml γάλα πλήρες
150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το κρέας:

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το καρότο και την πιπεριά και σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά.
Ρίξτε το κρέας και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέστε τον ντοματοπελτέ, το κρασί, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέστε τη μαστίχα Χίου και ανακατέψτε καλά.

Για τον πουρέ μελιτζάνας
Ξεκινάμε τρυπώντας τις μελιτζάνες παντού με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά. Ο στόχος μας είναι η σάρκα να μαλακώσει και η φλούδα να καεί ελαφρώς.
Αφού ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά όλη τη μαλακή σάρκα. Την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, αφήνοντας κατά βούληση και μερικά κομμάτια για πιο χοντρή υφή.
Παράλληλα, σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης και λεία σάλτσα μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε ομοιόμορφα.

Βάζουμε το πουρέ απλωμένο στο πιάτο και από πάνω το κοκκινιστό μοσχαράκι με την πηχτή σάλτσα τομάτας.
Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε πάνω σε φλόγα στην εστία γκαζιού (για να γίνουν καπνιστες) η ακόμα και εκεί που φτιάχνουμε τον ελληνικό μας, αλλά θα πάρει αρκετή ώρα.

H Φωτό είναι της κας Mary Theofilidou