Αυτές τις γιορτές, εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου με ένα μοναδικό και νόστιμο γλυκό! Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο με ζύμη αφράτη σαν σύννεφο, γεμιστό με πλούσια πραλίνα και τραγανούς ξηρούς καρπούς, είναι σίγουρο ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Υλικά:

Για τη ζύμη:
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
Περίπου 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:
Πραλίνα (φουντουκιού, αμυγδάλου ή άλλης γεύσης)
Μίγμα ξηρών καρπών (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, κ.λπ.)

Για το άλλειμμα:
1 αυγό, χτυπημένο

Εκτέλεση:

για την Ζύμη:

Σε ένα μπολ, βάζω το χλιαρό νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μαχλέπι.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχω μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Βάζω τη ζύμη σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σχηματισμός:

Ακολούθησε τις οδηγίες του βίντεο για να σχηματίσεις το δέντρο σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ρολό για να ανοίξεις τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και στη συνέχεια να κόψεις το σχήμα του δέντρου.

για την γέμιση:

Απλώνω γενναιόδωρα την πραλίνα πάνω στη ζύμη και πασπαλίζω με τους ξηρούς καρπούς.

Ψήσιμο:

Αλλείφω καλά την επιφάνεια του δέντρου με το χτυπημένο αυγό για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.