Χταπόδι με ρύζι

Διαφήμιση

Απλή και εύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο φαγητό, ιδανικό για τις μέρες τις νηστείας.
Δοκιμάστε το!!

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1.500 γρ.), φρέσκο ή κατεψυγμένο
150 ml ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
4 – 5 καρφάκια γαρύφαλλο
150 ml λευκό ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι για πιλάφι
Αλάτι (αν χρειαστεί)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζετε από το βράδυ το χταπόδι να ξεπαγώσει καλά. Την άλλη μέρα το πλένετε, το
καθαρίζετε και το κόβετε σε κομμάτια της αρεσκείας σας.
Σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι βάζετε το χταπόδι. Αφήνετε να αλλάξει χρώμα και να πιει τα
υγρά του. Όταν “πιεί” τα υγρά του προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν. Σβήνετε με το κρασί και
ανακατεύετε για περίπου δύο λεπτά.
Προσθέτετε 2 νεροπότηρα ζεστό νερό, τα γαρύφαλλα, τη δάφνη αφήνετε να πάρει μία
βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε περίπου 50
λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Διαφήμιση

Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι.
Μετά ρίχνετε στη κατσαρόλα το ρύζι. Αλάτι βάζετε αφού δοκιμάσετε, γιατί τα φρέσκα
χταπόδια είναι αρκετά αλμυρά. Mπορεί να μη χρειαστεί αλάτι. Ανακατεύετε και το
σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα καυτό
νερό.
Σημείωση: Αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο (και
περισσότερο νερό) να το βράσετε μέχρι να μαλακώσει καλά.

H Συνταγή είναι της Γιωτας Αναστασοπουλου

Διαφήμιση

Διαφήμιση