Χωριάτικα Λουκάνικα σε Μπύρα

Advertisement

Υλικά:

500 gr Χωριάτικα λουκάνικα (τα δικά μου είναι από τη Λαγκάδα, Θεσσαλονίκη)
400 ml / 1,6 φλιτζάνι μπυρα
250 γρ. 2 τεμ. γλυκές κόκκινες πιπεριές
250-300 gr Μανιτάρια ψιλοκομμένα
6-7 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
1,5 κουταλιά της σούπας ξηρό θυμάρι
3 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Αλάτι και αλεσμένο πιπέρι

Προαιρετικά:

200 γρ. Κεφαλογραβιέρα κομμένα σε τετράγωνα (εναλλακτικά: Κεφαλοτύρι, Πεκορίνο)
1 kg Πατάτες κατάλληλες για ψήσιμο, κομμένες σε κομμάτια

Εκτέλεση:

A. Προετοιμάστε τα συστατικά για το ψήσιμο:
1. Τεμαχίστε τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες.
2. Πλύνετε τις πιπεριές, αφαιρέστε τους σπόρους τους και κόψτε τις σε παχιές λωρίδες. Τοποθετήστε τα στο μπολ με λουκάνικα.
3. Προαιρετικά, μπορείτε να ξεφλουδίσετε και να κόψετε πατάτες σε κομμάτια.

Β. Στήστε το ταψάκι:
4. Εάν έχετε στρογγυλό πήλινο δοχείο 28 cm θα ήταν πολύ καλύτερο. Διαφορετικά, θα μπορούσε να κάνει οποιοδήποτε ταψάκι φούρνου με καπάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο για να καλύψετε το ταψί σας.
5. Βρέξτε με λίγο ελαιόλαδο στο κάτω μέρος του έτσι ώστε το φαγητό να μην κολλήσει σε αυτό.
6. Βάλτε τα λουκάνικα και ψιλοκομμένες πιπεριές στο ταψάκι. Τακτοποιήστε όλα γύρω από το ταψί.

Advertisement

7. Σκορπίστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τις αποξηραμένες ντομάτες από πάνω.
8. Προσθέστε τις πατάτες, αν χρησιμοποιείτε.
9. Αλατοπιπερώστε.

10. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν προσθέσετε αργότερα Κεφαλογραβιέρα ή άλλο αλμυρό τυρί, μην ρίχνετε πολύ αλάτι !!
11. Βρέξτε λίγο ακόμη ελαιόλαδο από πάνω.
12. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ξηρό θυμάρι ανάμεσα στις παλάμες σας και τριψτε το για να απελευθερώσει τα
αρώματά του, πριν το πασπαλίσετε πάνω από το ταψί.
13. Τώρα ανακατέψτε τα πάντα με τα δάχτυλά σας για να τα συνδυάσετε καλά!
14. Το τελευταίο που πρέπει να προσθέσετε πριν από το φούρνο είναι, φυσικά, η μπύρα!
15. Κοιτάξτε αυτό το καλειδοσκόπιο με όμορφα και ορεκτικά χρώματα!
16. Τοποθετήστε το καπάκι πάνω από το πήλινο δοχείο. Είναι τώρα έτοιμο για το φούρνο!

Γ. Οδηγίες ψησίματος:
17. Ψήστε αργά τα λουκάνικα στην μπύρα, σε προθερμασμένο φούρνο αερα 200 βαθμούς ξεκινώντας με το καπάκι για 45 ‘!
18. Μετά από 45 ‘, ανοίξτε το φούρνο και βγάλτε το καπάκι. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 45 ‘περισσότερο ή συνολικά 1 ώρα 30’.
19. Μετά από 1 ωρα 30 λεπτα ‘, ανοίξτε το φούρνο. Ανακατέψτε απαλά όλα τα συστατικά και αφαιρέστε λίγο το ταψί από το φούρνο για να προσθέσετε τα κυβάκια τυριών (προαιρετικά) διασκορπίζοντας τα γύρω.
20. Επιστρέψτε το πιάτο στο φούρνο για επιπλέον 10 ‘για να μαλακώσει το τυρί και φτιάξτε μια χρυσή κρούστα 😮!
21. Μετά από 10 ‘, τα λουκάνικα με την μπύρα είναι έτοιμα!
22. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 ‘πριν το σερβίρετε!

Καλη Επιτυχία

Subscribe for more delicious Greek recipes here

Advertisement