Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
Για το προζύμι:
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αναπιασμένο προζύμι
Για τη ζύμη:
1 λίτρο χλιαρό νερό
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Προζύμι (από την προηγούμενη παρασκευή)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό κίτρινο αλεύρι σκληρό σιτάρι (π.χ. Μύλοι Αχαΐας)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες:
Δείτε πως αναπιάνω το προζύμι εδώ
Παρασκευή της ζύμης:
Σε μία λεκανίτσα, αναμείξτε το χλιαρό νερό και το προζύμι.
Ρίξτε το κιτρινο αλεύρι απο σκληρό σιταρι
Προσθέστε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μεχρι να απορροφηθεί το αλευρι
Συνεχίστε το ζύμωμα (περίπου 5 λεπτά)προσθέτοντας σιγα σιγα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη ελαφρώς να κολλάει.
Σκεπάστε τη ζύμη στην λεκανίτσ αφήστε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Δείτε Επίσης: Πρόσφορο υπέρ υγείας με προζύμι
Φόρμα και Ψήσιμο:
Λαδώστε μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρετε τη ζύμη.
Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια του επιθυμητού μεγέθους.
Φτιάξτε τα ψωμάκια σας με τον τρόπο που σα δειχνω στο βίντεο δίνοντάς τους το επιθυμητό σχήμα (στρογγυλό, οβάλ, κ.λπ.).
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε φόρμες στρωμένες με λαδόκολλα.
Χαράξτε την επιφάνεια κάθε ψωμιού με ένα μαχαίρι.
Αφήστε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για άλλη μια ώρα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Ψήστε τα ψωμάκια για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ακούγεται ένας κούφιος ήχος όταν τα χτυπήσετε από κάτω.
Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.
Συμβουλές:
Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό.
Μην ζυμώσετε υπερβολικά τη ζύμη, καθώς θα γίνει σκληρή.
Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μερικά σπόρους (π.χ. σουσάμι, ηλιόσποροι).