Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο
1,5 κιλά πατάτες
500 ml μπύρα (ελαφριά ή σκούρα, ανάλογα με το γούστο σας)
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι
Βούτυρο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Καθάρισε τις πατάτες και κόψε κυδωνάτες. Τοποθέτησέ τις σε ένα ταψί.
Αλάτισε και πιπέρωσε καλά τις πατάτες και το κοτόπουλο. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο κόκκινο πιπέρι για μια πιο έντονη γεύση.
Τοποθέτησε το κοτόπουλο πάνω στις πατάτες. Ρίξε την μπύρα στο ταψί. Αν θέλεις, πρόσθεσε μερικά κομμάτια βούτυρο πάνω στις πατάτες.
Ψήσε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι μαλακό και οι πατάτες να είναι χρυσαφένιες και αφράτες.
Σερβίρε ζεστό.
Συμβουλές:
Για πιο τραγανές πατάτες, μπορείς να τις ανακατέψεις με λίγο ελαιόλαδο πριν τις βάλεις στο φούρνο.
Αν θέλεις ένα πιο έντονο άρωμα, μπορείς να προσθέσεις στον φούρνο μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο ή θυμάρι.
Για να ελέγξεις αν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, τρύπησέ το με ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει καθαρός χυμός, είναι έτοιμο.