Ψωμάκια Μπριος 💞
Απαλό, νόστιμο για να το σερβίρετε για πρωινό ή σνακ, νόστιμο τόσο απλό και επίσης εξαιρετικό ως γεμιστό.
Υλικά
για 9-10 τεμάχια.
275 γρ αλεύρι 0
275 γρ αλεύρι 00
2 μέτρια ολόκληρα αυγά
120 g κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ βούτυρο
12 γρ μαγιά μπύρας
1 κουταλιά μέλι
200 ml ζεστό γάλα
Μια πρέζα αλάτι
Βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
για το άλλειμα
1 κρόκο αυγού με την προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας γάλα.
για να Διακοσμήσετε
Σπόροι ζάχαρης (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το αφήνουμε εκτός ψυγείου.
Προετοιμασία του ζυμώματος:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 100 γρ αλεύρι από το σύνολο.
Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε, αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά, τη ζάχαρη και ζυμώνοντας ρίχνουμε λίγο λίγο τα αλεύρια ανακατεμένα και κοσκινισμένα.
Δουλέψτε τα όλα για λίγα λεπτά, μετά προσθέστε το αλάτι και ένα κομμάτι βούτυρο τη φορά, μόλις ενσωματωθεί μπορείτε να προσθέσετε το άλλο.
Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
Πλάθουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά, στη συνέχεια ζημωνουμε λίγο να φυγη ο αέρας και τη βάζουμε σε λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, τη βάζουμε στο φούρνο με αναμμένο φως και την αφήνουμε να διπλασιαστεί (2 ώρες).
Αφού περάσει ο χρόνος, Βγάζουμε τη ζύμη στον παγκο μας.
Χωρίζουμε σε μπαλάκια των 100 γρ περίπου το καθένα, σχηματίζουμε 3 κορδόνια και μετά κάνουμε τις πλεξούδες.
Βάλτε τα μπριός σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά, καλά σκεπασμένα. Στη συνέχεια αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγού ανακατεμένο με γάλα, πασπαλίζουμε με κόκκους ζάχαρης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20 – 23 λεπτά.
Μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Βγάζουμε τις πλεξούδες από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις φυλάμε σε κλειστό δοχείο.
Καλή Απόλαυση