Υλικά:
500 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο
500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης (Γ.Ο.Χ.)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
700 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (αλεύρια, μαγιά, αλάτι και ζάχαρη) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε ξανά, απλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται έντονο ζύμωμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Αυτή η μακρά περίοδος χαμηλής θερμοκρασίας συμβάλλει
στην ανάπτυξη ενός πιο πολύπλοκου και γευστικού αρώματος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250°C και τοποθετούμε μέσα τη γάστρα με το καπάκι για να ζεσταθεί καλά.
Αφού περάσουν οι 12 ώρες, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, τη ζυμώνουμε απαλά δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
Τοποθετούμε το ψωμί στη ζεστή γάστρα, με τις ενώσεις προς τα πάνω. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 230°C.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά, ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει και το ψωμί να χτυπήσει κοίλο όταν το χτυπήσουμε από κάτω.
Αφού βγάλουμε το ψωμί από τη γάστρα, το τοποθετούμε σε μια σχάρα και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψουμε.