Ψωμί του τοστ με αλεύρι Ζέας. Πανεύκολο, πεντανόστιμο και κυρίως χωρίς πρόσθετα
Συστατικά
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 40 γρ μέλι
- 250 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
- 250 γρ αλεύρι Ζέας
- 10 γρ αλάτι
- 250 + 20 γρ νερό
- 20 γρ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1 Σε ένα μικρό μπολάκι θα τοποθετήσεις τη μαγιά, το μέλι και 20 γρ ζεστό νερό (περίπου 33 βαθμούς). Θα ανακατέψεις να λιώσει το μέλι, θα σκεπάσεις με χαρτί κουζίνας και θα αφήσεις τη μαγιά να ενεργοποιηθεί, να βγάλει φουσκάλες δηλαδή. Σε 20 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμο (δες τις φωτός παρακάτω).
2 Αν έχεις αρτοπαρασκευαστή, θα τοποθετήσεις όλα τα υλικά στον κάδο, μαζί με την ενεργοποιημένη μαγιά και είτε θα επιλέξεις το πρόγραμμα dough που μόνο ζυμώνει, είτε το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς που ζυμώνει και ψήνει
3 Αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή, θα ζυμώσεις τη ζύμη με τα χεράκια σου, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν κολλάει στα χέρια σου η ζύμη, μην προσθέσεις και άλλο αλεύρι, πρέπει να υπάρχει υγρασία, ώστε να βγει το ψωμί αφράτο και μαλακό σαν τα έτοιμα.
4 Θα σκεπάσεις το μπολ με πετσέτα και θα αφήσεις τη ζύμη στην άκρη να φουσκώσει. Καλό είναι να το βάλεις κοντά σε εστία ζέστης. Φούρνο, καλοριφέρ, μάτι κουζίνας ή ηλεκτρική κουβέρτα, όπως πολύ έξυπνα μου πρότεινε ο φίλος μου ο Αντρέας. Αν πάλι είναι καλοκαίρι δεν χρειάζεσαι κάτι από τα παραπάνω.
5 Όταν θα έχει φουσκώσει, θα το ξαναζυμώσεις για 1-2 λεπτά και θα το βάλεις στη φόρμα ψησίματος που έχεις, αφού την έχεις λαδώσει προηγουμένως
6 Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 σε αέρα
7 Πριν βάλεις το ψωμί στο φούρνο θα του βάλεις λίγο νεράκι από πάνω, πρόσεχε να πάει παντού
8 Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αέρα για 20 – 25 λεπτά περίπου
Σημειώσεις
Εγώ χρησιμοποιώ μαντεμένια φόρμα ψησίματος. Αν η δική σου είναι αλουμινένια ή σιλικόνης ή χάρτινη, θα χρειαστείς περισσότερη ώρα
Η διαδικασία για να φτιάξεις ψωμί του τοστ, βήμα- βήμα
Για να δεις και άλλες συνταγές για ψωμί, πάτα εδώ