Λαζάνια με κοτόπουλο και σπανάκι 😍

Γίνεται πολύ νόστιμο και συνδυάζεται τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί 🥂
Συνήθως τα κάνω όλα με το μάτι, αλλά θα προσπαθήσω να δώσω ενδεικτικές δόσεις 😉

Υλικά

Περίπου 500 γραμμάρια κρέας κοτόπουλου
Σπανάκι – περίπου 200-300 g
Λαζάνια
Φιλέτο γαλοπούλας σε φέτες – περίπου 100-150 g
Τυρί – προαιρετικό (παρμεζάνα ή άλλο)
Κίτρινο τυρί – περίπου 150-200 γραμμάρια
Αλάτι για γεύση
Σκόρδο – 2 σκελίδες
Μαύρο Πιπέρι, Θυμάρι, ρίγανη

Σάλτσα μπεσαμέλ:
100 γρ. γνήσιο καλό βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. αλεύρι
1 λτ. Γάλα ζεστό (όχι βραστό, αλλά τουλάχιστον 60°-70°C)
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σιγοβράζουμε το σπανάκι σε ζεστό νερό και μετά ξεπλενουμε με παγωμένο νερό και το ψιλοκόβουμε.
Χρησιμοποιώ συχνά κατεψυγμένο (το σπανάκι μου είναι σπιτικό και όταν ζεματίζω το υπόλοιπο το βάζω στην κατάψυξη σε σακουλάκια).
Το κρέας κόβεται σε μικρά κομμάτια (συχνά χρησιμοποιώ και σπιτικό κιμά κοτόπουλου) και μαγειρεύεται με μπαχαρικά, τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε όλα και σβήνουμε τη φωτιά.
Στον πάτο του ταψιού έβαλα σάλτσα μπεσαμέλ, μετά τακτοποίησα τις κρούστες λαζάνια, έριξα ξανά πολλή σάλτσα μπεσαμέλ και μοίρασα ομοιόμορφα το κρέας με το σπανάκι, πασπαλισμένο με τυρί και κίτρινο τυρί. Μετά πάλι λαζανια, η σάλτσα και η γέμιση
και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τέλος περιχύθηκα με μπεσαμέλ και έψησα στα 180γρ για 40 λεπτά περίπου.
Λίγο πριν το βγάλω το πασπάλισα με τριμμένο κίτρινο τυρί και το άφησα μέχρι να ροδίσει.

Σάλτσα Μπεσαμελ

Ετοιμάζετε το λευκό roux:
Σε χαμηλό προς μεσαίο μάτι λιώνετε το βούτυρο και αμέσως μετά προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε για μισό λεπτό με το
σύρμα, να γίνει όλο ένα κολλώδες μίγμα. Χαμηλώνετε το μάτι στο ελάχιστο.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Αρχίζετε να προσθέτετε με μεγάλη κουτάλα σταδιακά το ζεστό γάλα στο roux, ανακατεύοντας συνεχώς
με το σύρμα. Μετά από 4’ περίπου, όταν θα έχετε χρησιμοποιήσει το μισό γάλα, θα παρατηρήσετε πως από ένα στέρεο σβώλο
που αυξάνει σε μέγεθος η μπεσαμέλ αρχίζει να μοιάζει με παχύρρευστη σάλτσα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα και την πρόσθεση του γάλακτος, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ποσότητα.
Αν δείτε ότι η σάλτσα σας είναι αρκετά ρευστή, αυξήστε λίγο τη θερμοκρασία (χωρίς να πάρει βράση βέβαια) συνεχίζοντας
το ανακάτεμα, ώστε να δέσει πιο γρήγορα. Όταν η σάλτσα είναι τόσο παχύρρευστη ώστε να πέφτει σχετικά αργά απ’ το σύρμα και να κρατά ραβδώσεις καθώς την ανακατεύετε, κλείνετε το μάτι. Λογικά αυτό θα συμβεί στα 8’-10 λεπτά, απ’ την ώρα που ξεκινήσατε.

Προσθέτετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας και ανακατεύετε.
Υπόψη ότι η σάλτσα θα πήζει καθώς κρυώνει και βεβαίως θα φουσκώσει ελαφρά στο φούρνο καθώς θα μαγειρεύεται το φαγητό σας.

ΥΓ: Οι φωτογραφίες γίνονται καλύτερες όταν κρυώνει, αλλά κανείς δεν ήθελε να περιμένει τόσο πολύ 😋

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες με λευκή σάλτσα 😋
Επόμενο άρθροΚριτσίνια με προσούτο