Αμυγδαλωτά

Υλικά

2,5 φλιτζάνια αλεσμένα αμύγδαλα (όχι αλεύρι αμυγδάλου)
0,5 φλιτζάνι + 2 1/2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (81 γραμμάρια συνολικά)
2 μεγάλα ασπράδια αυγού (θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
Αν τα φτιάξετε από ολόκληρα αμύγδαλα, σε έναν μπλεντερ προσθέστε τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα για 20 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει πολύ λεπτόκοκκο. Στη συνέχεια, προσθέστε το ασπράδι αυγού (ή τα ασπράδια) και το άρωμα αμυγδάλου και χτυπήστε ξανά για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί
το μείγμα.

Εάν χρησιμοποιείτε αλεσμένα αμύγδαλα, τότε στο μπλεντερ προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το άρωμα και το ασπράδι αυγού και χτυπήστε.
Πλάθετε τη ζύμη σε μικρές μπάλες (ή αν χρησιμοποιείτε 2 ασπράδια αβγών τότε καντε το με ενα κουτάλι – κουταλιες) και τοποθετήστε τα περίπου ένα εκατοστό μεταξύ τους στο ταψι, πασπαλίστε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη αν θέλετε. Ψήνουμε για περίπου 17 -23 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυωσουν εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρουμε αν θέλουμε. 

Εάν φτιάχνετε μόνοι σας αλεσμένα αμύγδαλα, τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε μία στρώση σε ένα ταψί και ψήστε τα για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Με μια μεταλλική σπάτουλα ανακατεύουμε μερικές φορές όσο βρισκονται στο φούρνο, μεταφέρουμε αμέσως σε ένα καθαρό μπολ και αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά πριν τ αλέσουμε . Τρίβουμε τα κρυωμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη.

Συμβουλές για να φτιάξετε τα καλύτερα αμυγδαλωτα
Φροντίστε τα αμύγδαλα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Εάν δεν έχετε άρωμα αμυγδάλου, τότε το άρωμα βανίλιας λειτουργεί επίσης καλά.
Η προσθήκη λίγων κομματιών σοκολάτας σε μερικά από τα αμυγδαλωτα μπορεί να τα αλλάξει λίγο. Και φροντίστε να πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη πριν το ψήσιμο.

ΠΗΓΗ: an italian in my kitchen

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια στον φούρνο
Επόμενο άρθροΡώσικα μπισκότα…δε θα προλάβετε να τα βγάλετε στο τραπέζι