Αναποδογυρισμένο Μοσχαράκι με μελιτζανες

Το πιάτο ψήνεται σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα πλασωτε και αναποδογυρίζετε σε μεγάλο πιάτο, εξ ου και το όνομα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής. Κάποιοι το παρασκευάζουν με κοτόπουλο, άλλοι χρησιμοποιούν κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή αρνί), μελιτζάνα, ντομάτες και πατάτες.

Υλικά

Μοσχάρι – περίπου 500 γρ
Ρύζι – 1 κουπα
2 πατάτες
1 μελιτζάνα
1 ντομάτα
1 κεφάλαιο Κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας άλατα ντομάτας / πουρές ή λουτενίτσα, αν όχι
Λάδι – μερικές κουταλιές της σούπας
Λάδι – για τηγάνισμα
Αλάτι – κατά βούληση
Μαύρο πιπέρι
Κόκκινη πιπεριά
Νερό ή Σπιτικό Ζωμό
Κόλιανδρος ή Μαϊντανός για διακόσμηση

Εκτέλεση

* Αν αγαπάτε τις μελιτζάνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες. Τα κόβουμε σε λωρίδες, τις τηγανίζουμε και τις τακτοποιούμε έτσι ώστε να καλύψουν τα τοιχώματα και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το ρύζι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά μέχρι το νερό να είναι καθαρό. Ο στόχος είναι να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το άμυλο ώστε οι κόκκοι του να μην κολλάνε μεταξύ τους κατά
το μαγείρεμα.
Τσιαγρίζουμε το κρέας και το βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια στάθμη, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει τη δική του σάλτσα (χωρίς λάδι και χωρίς νερό). Αφού το κρέας τραβήξει τις σάλτσες, προσθέτουμε λίγο βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα και τα μπαχαρικά. Αφού βράσουν, ρίχνουμε λίγο νερό και  σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, κάτω από ένα καπάκι, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.

 

Κόβουμε τις πατάτες και τη μελιτζάνα σε φέτες και τηγανίζουμε. (Η μελιτζάνα αφήνεται προηγουμένως σε κρύο νερό με λίγο αλάτι για να ξεπικρίσει).
Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και τηγανίζουμε μέσα το ρύζι μέχρι να γίνει διάφανο.
Λαδώνουμε την πλασωτέ κατσαρόλα και τακτοποιούμε πρώτα τις ντομάτες και τη μελιτζάνα, μετά το κρέας, τις πατάτες και τέλος το ρύζι.
Πατάμε το ρύζι από πάνω και ρίχνουμε ζεστό νερό προσεκτικά, ώστε να το σκεπάσει ελαφρά. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφού βράσει το νερό μειώνουμε στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε κάτω από ένα καπάκι μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό (περίπου 25-30 λεπτά).
Στη συνέχεια σβήνετε την εστία και αφήνετε κάτω από το καπάκι για άλλα 15-20 λεπτά, με χαρτί κουζίνας κάτω από το καπάκι για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία. Πριν γυρίσουμε σε πιατέλα πιέζουμε καλά και αφού γυρίσουμε περιμένουμε 3-4 λεπτά και έτσι τραβάμε προσεκτικά την κατσαρόλα για να κρατήσει το σχήμα. Διακοσμούμε με ψιλοκομμένο μαιντανό

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΡολό ψητής πιπεριάς με αυγά και τυρί🌶️
Επόμενο άρθροΡολό ψητής πιπεριάς με αυγά και τυρί