Αρνάκι μπούτι με πατατούλες στο φούρνο

Συστατικά

Αρνίσιο μπούτι 1
Πατάτες 1 κιλό
Σκόρδο 2 σκελίδες
Λευκό κρασί 1 ποτήρι
Δεντρολίβανο 2 κλωναράκια
Αποξηραμένη δάφνη 2
Θυμάρι 1 κλωνάρι
Αλάτι
πιπέρι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο q.s.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το αρνί, το στεγνώνουμε και με ένα μαχαίρι κάνουμε μικρές βαθιές τομές κοντά στο κόκκαλο.
Πλένουμε και ετοιμάζουμε τα αρωματικά βότανα. Καθαρίστε τις σκελίδες σκόρδου και αφήστε το αρνί και τα μυρωδικά να μαριναριστούν σε ένα μείγμα από νερό και αλάτι. (100ml νερό και 30g αλάτι).
Αφού αφήσετε το κρέας στη μαρινάδα του για τουλάχιστον 12 ώρες, προχωρήστε στην προετοιμασία.
Πλένουμε και καθαρίζουμε και κοβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λάδι και τα απλώνουμε σε ένα ταψί με μια σκελίδα σκόρδο και δεντρολίβανο.

Αραδιάζουμε το αρνί πάνω στις πατάτες στις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά.
Σε αυτό το σημείο πασπαλίζουμε το αρνί με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Γυρίστε περιστασιακά για να μην καούν οι πατάτες που ειναι από πάνω.

Σερβίρετε ζεστό.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Υλικά για 6 άτομα

2 κιλά αρνίσιο μπούτι
1 1/2-2 κιλά πατάτες
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου
1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 μέτριες σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τα ανακατεύουμε καλά και κόβουμε τα σκόρδα στα δύο.
Με ένα μικρό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στο κρέας και με το δάκτυλο μας βάζουμε σε κάθε τρύπα λίγο από το μείγμα του αλατοπίπερου και κατόπιν μισή σκελίδα σκόρδο. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα σκόρδα.
Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω γύρω από το αρνί.
Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου.
Ρίχνουμε στον πάτο του ταψιού λίγο ζεστό νερό και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς με πάνω και κάτω αντίσταση για περίπου 1 ώρα.
Το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά στον αέρα περίπου, μέχρι το αρνί και οι πατάτες να ροδίσουν.

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΠολύ Νόστιμο Σνακ Ντομάτας…Όλο το μυστικό βρίσκεται στη μαρινάδα!
Επόμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα