Αρνάκι φούρνου με Πατάτες

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι “κομμένο” για φούρνο
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
1.5 – 2 κιλά πατάτες 
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml παρθένο ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι
3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.  Καθαρίζετε και κόβετε και τις πατάτες σε κυβους και προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή και τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί.

Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, αλλειφετε με σκόρδο όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ακουμπάτε από πάνω τα κομμάτια του αρνιού. Ανακατευετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν. Το υπόλοιπο αλατοπίπερο και μουστάρδα τα ρίχνετε στις πατάτες.
Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε και τελευταίο το λάδι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΝΕΡΟ, δεν χρειάζεται, θα χαλάσει τις πατάτες, θα τις κάνει νερόβραστες και πλαδαρές.

Ψήνετε το αρνάκι στο φούρνο
Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά καιβάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα.
Σε μια ώρα περίπου, βγάζετε το ταψί αφου δείτε πως έχει πάρει χρώμα το αρνάκι απ’ τη κάτω πλευρά, και το γυρνάτε ανάποδα.
Παράλληλα, ανακατεύετε προσεκτικά και τις πατάτες, που θα έχουν ξεραθεί λίγο απ’ τη πάνω πλευρά και ξαναβάζετε το ταψί μέσα.
Ανάλογα με τον φούρνο, και το βάρος του αρνιού, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 2:30′ ως 3 ώρες.
Θα το βγάλετε όταν δείτε ότι δεν έχουν μείνει υγρά, παρά μόνο λάδι, οι πατάτες έχουν πάρει χρώμα, και η πέτσα είναι απόλυτα τραγανή και με βαθύ μελί χρώμα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΛαχανοκεφτέδες….είναι τραγανοί και πετανόστιμοι
Επόμενο άρθροΤούρτα αμυγδάλου…πάντα κλασική και ωράια