Αρνίσιο μπουτι στο φούρνο με δυόσμο

Υλικά (για 6-8 άτομα)

1 μικρό μπούτι αρνιού με το κόκαλο 1.5-2 κιλά
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μικρότερα επιμήκη κομμάτια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κσ αποξηραμένο δυόσμο
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμενο πιπερι
1 λεμόνι χυμός

Για τον ζωμό-σάλτσα gravy
1-2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κορνφλάουρ
1 1/2 φλ. νερό ή ζωμό κότας ή λαχανικών

Εκτέλεση

Προετοιμάζετε το αρνίσιο μπούτι: Σκουπίζετε το κρέας, ανοίγετε με μυτερό μαχαίρι μικρές τρύπες και βάζετε μέσα τα κομμάτια του σκόρδου.
Σε μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το δυοσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Το αλείφετε μπρος πισω. Το τυλίγετε με διαφανή μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο. Αφήνετε έτσι να μαριναριστεί για 2 ώρες ή όλο το βράδυ.

Ψήσιμο: Βγάζετε απ’ το ψυγείο και αφήνετε να έρθει το κρέας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C.
Ψήσιμο για 3 ώρες. Τις πρώτες 2 1/2 ώρες σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο σε μέτρια φωτιά 160 βαθμούς.
Τα τελευταία 30 λεπτά ρίχνουμε όλο το χυμό ενός λεμονιού και ξεσκεπάζουμε. Οταν ολοκληρωθούν οι 3 ώρες το βγάζουμε και πάλι το σκεπάζουμε με λίγες πετσέτες κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε το ταψί με ό,τι ζουμί έχει μέσα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το νερό ή ζωμό, ανακατεύοντας με σύρμα και διαλύοντας τα υπολείμματα στο μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε όσο βράζει μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αν θέλετε το gravy αρκετά δεμένο, αυξήστε κατά 1 κ.σ. το αλεύρι ή το κορνφλάουρ. Σουρώνετε την έτοιμη σάλτσα σε μπολ, και μετά το σερβίρουμε με την σάλτσα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤο αγαπημένο μου κέικ trilece
Επόμενο άρθροΣήμερα έκανα μια γρήγορη συνταγή….Αλλά όσο γρήγορα γίνονται, τόσο γρήγορα εξαφανίζονται