Κουλούρια σουσαμιού

Συστατικά:

1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή σπορελαιο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 πακέτο ενεργής ξηρής μαγιάς (7g)
5-6 φλιτζάνια απλό αλεύρι

Πριν το ψήσιμο:

2 κουταλιές της σούπας μελάσα + 1/2 φλιτζάνι νερό
1 1/2 φλιτζάνι φρυγανισμένο σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο φλιτζάνι ή κανάτα μέτρησης, προσθέστε το ζεστό νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Αφήστε να φουσκώσει για 5-10 λεπτά έως να αφρίσει.
Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάμιξης, προσθέστε το λάδι, το αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι 1 φλιτζάνι κάθε φορά, ζυμώνουμε μαζί μέχρι να αρχίσει να ενώνεται (πρόσθεσα περίπου 5 φλιτζάνια μόνο), θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό! Μην προσθέτετε πάρα πολύ αλεύρι. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε να φουσκώσει 1 ώρα.
Ενώ φουσκώνει, ετοιμάστε το φρυγανισμένο σουσάμι και στη συνέχεια στο 1/2 φλιτζάνι νερό προσθέστε τη μελάσα χαρουπιού και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το στην άκρη.

Μόλις φουσκώσουν, πάρτε δύο περίπου 65-70g κομμάτια ζύμης και πλάθετε τα σαν ένα μακρύ σχοινί, συνδέστε τη μία πλευρά μαζί, περιστρέψτε τα σχοινιά και στη συνέχεια συνδέστε το ένα άκρο με το άλλο άκρο. Βυθίστε στο μείγμα στην μελάσσας και καλύψτε το καλά με το σουσάμι.
Τοποθετήστε σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και αφήστε να φουσκώσουν 20-30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 200c για 15-18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν!

Απολαύστε με τυρί, αλλαντικά, ελιές και ό, τι θέλετε.

ΠΗΓΗ: Maria Eisa

Προηγούμενο άρθροΠιπεριές με τυρί στο φούρνο
Επόμενο άρθροΦουσκωτές τηγανίτες ρυζιού