Υλικά 

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό (180 ml) 

1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο (100ml) 

1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό (200 ml) 

1κγ αλάτι 

1 κσ ζάχαρη 

6 κούπες αλεύρι (680 γρ) 

2  μέτρια αυγά 

2 φακελάκια μαγιά ξερή 

Γέμιση 

3 χοντρές φέτες τυρί 
Ζαμπόν σε κομμάτια 

Επάλειψη 

Ελάχιστο σουσάμι 

Εκτέλεση 

Σχεδόν στα περισσότερα ζυμαράκια πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί η μαγιά , να φουσκώσει δηλαδή. 
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μικρό σκεύος ( μπολ ) 
, μέσα θα ρίξουμε το νερό και 1κουπα σχεδόν απ το αλεύρι μας περίπου 150 γρ Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και θα το αφήσουμε 10 λεπτά, μέχρι δηλαδή να βγάλει τις πρώτες φουσκάλες. 
Σε μεγαλύτερο σκεύος βάζουμε το γάλα, το λάδι  το αλάτι, τη ζάχαρη τα αυγά και στη συνέχεια την ελαφρός φουσκωμένη μαγιά.  Δουλεύουμε τώρα το ζυμάρι με το χέρι μας να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε και το αλεύρι σε δώσεις κι όχι όλο μαζί. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμαράκι μας να γίνει εύπλαστο και να μην κολλάει στα χέρια.Ανάλογα τώρα με την ποιότητα του αλευριού ίσως χρειαστεί να ρίξετε λίγο αλεύρι ακόμα. Εμένα μου πήρε 530 γρ.
Θα αφήσουμε το ζυμαράκι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 3 τέταρτα ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου σκεπασμένο πάντα με μεμβράνη. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας,εγώ έβαλα τυρί φέτα και ζαμπόν σε κομμάτια . 
Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε ίσα μέρη. Ανοίγουμε μακρόστενο φύλλο 30 ×13 εκ και πάχος 1,5χλ. Βάζουμε λίγη γέμιση κατά μήκος και κλείνουμε στρίβοντας κατά μήκος να γίνουν σαν σαλιγκαράκια. Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε και το υπόλοιπο ζυμάρι.
Υπάρχει κι άλλος τρόπος, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, πρόσθεσα τα υλικά της γέμισης, ανακατεύουμε και με το χέρι μας κόβουμε μπαλάκια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί αφού έχουμε στρώσει πρώτα μια λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκωσουν ένα τέταρτο περίπου.  Τέλος προαιρετικά πασπαλίζουμε από πάνω λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο σας. Θα τα δείτε  ίσα να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.                                                  Καλή επιτυχία !!

Ευχαριστούμε

 

Προηγούμενο άρθροΛαχανόρυζο θρακιώτικο
Επόμενο άρθροΠολίτικο Θεσσαλονίκης…με μαστίχα