Αφράτα ψωμάκια με γάλα και βούτυρο | Απλή συνταγή

Συστατικά

Γάλα 120 ml
80 ml νερό
12 γρ ζαχαρη
7γρ ξερή μαγιά (ένα φακελάκι)
300g αλεύρι τύπου 0
4 γρ αλάτι
24g βούτυρο με 82% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου

Επί πλέον
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Τα υλικά για τη ζύμη θα μπουν στο μπολ ζύμωσης ακριβώς με τη σειρά που γράφτηκαν, το αλάτι προστίθεται στη ζύμη αφού βάλετε το αλεύρι.
Βάλτε λίγο ζεστό νερό και γάλα στο μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, ξεκινήστε το μιξερ με το φτερό ζύμης σε μέτρια ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι ζυμώστε τη ζύμη για 10 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθεί προσθέτουμε αλάτι, ζυμώνουμε 2 -3min και στο τέλος βάζουμε λίγο λίγο το βούτυρο. Όταν βάζετε το βούτυρο, η ζύμη θα γίνει αρκετά κολλώδης, συνεχίστε το ζύμωμα
για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, αφαιρέστε το κουπί ζύμωσης και καλύψτε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Η ζύμη για τα ψωμάκια αφήνεται να φουσκώσει για 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη ρίχνετε στην επιφάνεια εργασίας στην οποία έχετε πασπαλίσει λίγο αλεύρι και τη χωρίζετε σε 7 ίσα μέρη, ζυμώνετε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε να ξαναφουσκώσει για 30 λεπτά.
Μετά από 30 λεπτά, πάρτε κάθε μπάλα ζύμης, πιέστε την λίγο με την παλάμη σας, και διπλώστε τις άκρες προς τη μέση. Το λείο μέρος πρέπει να είναι εξωτερικά και οι συγκολλήσεις πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος του ψωμιού.

Τα ψωμακια που σχηματίζονται έτσι τοποθετούνται σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνονται να φουσκώσουν για 40 λεπτά, καλυμμένα με μια καθαρή πετσέτα.
Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C, για τον ηλεκτρικό φούρνο επιλέξτε το πρόγραμμα θερμότητας πάνω κάτω

Αφού φουσκώσουν όμορφα, πασπαλίζετε λίγο αλεύρι σε κάθε κουλούρι (χρησιμοποίησα ένα μικρό, χοντρό κόσκινο), στη συνέχεια χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε για 35 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΓρήγορη πίτα – τριαντάφυλλο με τυριά
Επόμενο άρθροΑμυγδαλόπιτα