Χριστόψωμο Παραδοσιακό

Η συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

165 γρ Ελαιόλαδο
24 γρ Μαγιά ξηρή
450 γρ νερό χλιαρό
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
1/2 κουτ γλυκού μαστίχα τριμμένη
1/4 κουτ γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ γλυκού Γλυκάνισο τριμμένο
1/2 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη
1 βανίλια
975 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(Ίσως χρειαστεί αναλόγως μέχρι 20 γρ Περισσότερα)
50 γρ Καρύδια τριμμένα
50 γρ Αμύγδαλα Τριμμένα
50 γρ Σταφίδες

Μέλι και Σουσάμι για Διακόσμηση

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο χριστόψωμο που εύχομαι να το φτιάξετε την παραμονή Χριστουγέννων ώστε να το απολαύσετε ανήμερα στο τραπέζι σας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό το ελαιόλαδο τα μπαχαρικά τις βανίλιες Το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαγιά και ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι περίπου 5 λεπτάκια να έχουμε μία ζύμη που ελάχιστα κολλάει στα χέρια Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ή ζεστό φούρνο να φουσκώσει περίπου μία με μιάμιση ώρα
Ανάλογα το περιβάλλον.
Μετά από μιάμιση ώρα έχει φουσκώσει αφαιρούμε τη μεμβράνη ζυμώνουμε λιγάκι και προσθέτουμε τους χοντροκομμένες ξηρούς καρπούς τις σταφίδες ότι θέλετε και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν μέσα στη ζύμη


Κρατάμε 300 γραμμάρια από τη ζύμη για τη διακόσμηση του χριστόψωμου την υπόλοιπη τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι 30 εκατοστών ή 28 εκατοστών αν θέλετε να έχει ύψος αρκετό εγώ την έβαλα σε τσέρκι 24 εκατοστών για αυτό και φούσκωσε πολύ
Με τη ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε κορδόνια και φτιάχνουμε ένα σταυρό στο κέντρο με την υπόλοιπη ζύμη διακοσμούμε όπως θέλει ο καθένας βάζουμε στην επιφάνεια καρύδια ολόκληρα και αμύγδαλα αφού συμβολίζουν τα αγαθά του σπιτιού
Αλλη μία ώρα περιμένω να φουσκώσει ξανά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου αναλόγως τον φούρνο. Μολις ψηθεί πάντα καλύπτουμε το Σταύρο που φτιάξαμε με μέλι και καλύπτουμε με σουσάμι, μη σας αγχώσει που έχει ψιλό χαθεί το σχέδιο αυτό συμβαίνει λόγω του ύψους που πήρε.
Μοσχοβολάει είναι σούπερ αφράτο Χριστόψωμο

Προηγούμενο άρθροΣοκολατένιο Κέικ μπισκότο…έτοιμο σε 5 λεπτά, με 4 μόνο Υλικά.
Επόμενο άρθροΜαλακά μπισκότα μήλου 🍎