Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou

Υλικά

για το προζύμι
50γρ μαγιά νωπή
75γρ νερό χλιαρό
125γρ αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο

για το τσουρέκι
125γρ βούτυρο αγελάδος
200γρ ζάχαρη
125γρ αυγά η 3 μικρά
100γρ γάλα
50γρ χυμό πορτοκάλι
4 σταγόνες μαστιχέλαιο η 3γρ μαστίχα κοπανισμένη
15γρ μαχλέπι
1κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 βανίλιες
λίγο αλάτι
500γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
80γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό

Εκτέλεση

Κάνουμε ένα προζύμι προσθέτοντας Μάγια χλιαρό νερό και αλεύρι σε ένα μίξερ βάσης και χτυπάμε με το γαντζο
Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε βούτυρο ζάχαρη χυμό πορτοκάλι γάλα μείγμα μπαχαρικών ξύσμα μαστιχέλαιο και βανίλιες και τα αυγά
Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά ίσα να ζεσταθεί το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη, το μείγμα θα πρέπει να είναι πολύ χλιαρό ώστε να μην ψηθούν τα αυγά
Το ρίχνουμε στο μπολ που είναι το προζύμι και βάζουμε να χτυπηθεί το μείγμα με το γάντζο ώσπου να ομογενοποιηθεί μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα

Εχουμε ήδη λιώσει Το βούτυρο αρκετά χλιαρό και μόλις ομογενοποιηθεί το αλεύρι στην ζυμη ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να βγει μία κολλώδης ζύμη
Κατεβάζουμε το μπολ απο το μιξερ βασης και το καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά από μία ώρα βγάζουμε τη ζύμη την ζυμώνουμε λιγάκι και το βάζουμε σε φόρμα Ξανά να φουσκώσει ένα μισάωρο τελευταίο

Εγώ Το έβαλα σε τσέρκι 27 εκατοστών έτοιμο για φούρνο σε προθερμασμένο στους 170 αέρα για περίπου 45 με 50 λεπτά
Η διακοσμηση μπορεί να γίνει όπως θέλει ο καθένας εγώ την έκανα με κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη και στο τέλος με ένα κουτάλι πασπαλίστε λευκή λιωμένη σοκολάτα και
λίγο τριμμένο μπισκότο

Καλή Επιτυχία

PHOTO: Anna Sousouri

Προηγούμενο άρθροΣοκολατόπιτα με κανελόζουμο & καρύδια
Επόμενο άρθροΖύμη με μαγια σε 15 λεπτά – πραγματικό θαύμα! Αποδεικνύεται για όλους!