Βεργκούνια

Τα βεργκούνια παρασκευάζονταν συχνά για να τα παιρνουν μαζι στις δουλειες, στις διακοπες ακόμη και για κέρασμα στα καλαντα
Αν σας αρέσουν οι αέρινες και αφράτες ζύμες, τότε αυτή η συνταγή είναι μόνο για εσάς.

Υλικά:

150 ml κεφίρ 3,2%
100 γρ. ξινή κρέμα ή γιαούρτι
2 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
400-450 γρ αλεύρι
μια πρέζα αλάτι
3-4 κσ ζάχαρη
10 γρ. ζάχαρη βανίλιας
ζάχαρη άχνη για γεύση
1 κουτ σόδα
φυτικό λάδι (+ λαρδί) για τηγάνισμα

Εκτέλεση

☀️ Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ, ρίξτε ελαφρώς ζεστό κεφίρ, προσθέστε αλάτι, ζάχαρη, ζάχαρη βανίλιας, ξινή κρέμα, κρόκοι αυγών, λιωμένο βούτυρο, ανακατέψτε τη μάζα Προσθέστε αλεύρι στη μάζα του κεφίρ σε δόσεις και αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη.
Ζυμώνουμε μια ελαστική ζύμη.
Είναι μαλακή και κολλάει λίγο στα χέρια.

Το τυλίγουμε σε μεμβράνη ή σακούλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
☀️Σε ένα τραπέζι πασπαλισμένο με αλεύρι τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε μια στρώση πάχους 1-1,5 εκ.
Κόβουμε τη στρώση σε ορθογώνια ή ρόμβους διαστάσεων 8×4 εκ. (Αν χρειάζεται, πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι.)
Κάντε μια μικρή τομή στο κέντρο του ορθογωνίου ή του ρόμβου. Τώρα κάνουμε αυτό που, στην πραγματικότητα, ξεχωρίζει αυτό το πιάτο από οποιοδήποτε άλλο γλυκό τηγανητό σε φριτέζα – δίνουμε την κλασική τους εμφάνιση.

Για να γίνει αυτό πιανουμε την μία άκρη και την περνάμε μεσα απο την σχιχμή και φτιαχνουμε το βεργκούνι.

Βεργκούνια
Τηγανίζουμε σε καυτο φυτικό λάδι. Μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι είναι τέλειο για αυτό. Βάζουμε τα έτοιμα βεργκούνια σε πιατέλα σκεπασμένη με χαρτί κουζίνας. Όταν το χαρτί έχει απορροφήσει όλο το περιττό λάδι, μεταφέρετε τα σε ένα καθαρό σκεύος.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή μέλι ή μαρμελάδα.

Νόστιμο!

H Συνταγή είναι της Світлана Юрченко

Προηγούμενο άρθροΣοκολατένιο κέικ με πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολάτας 50 θερμίδων και έχει καταπληκτικη Γεύση‼