Γαλακτομπουρεκάκια💕

Ατομικά Γαλακτομπουρεκάκια από την Rania Mantopoulou. Φτιάξτε το αγαπημένο σας σιροπιαστό γλυκό με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο κρούστας!

Υλικά:

500 γρ. Φύλλα κρούστας
250 γρ. Φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ( λιωμένο)
Κρέμα:
1 λιτρο και 200 γραμμάρια επιπλέον φρέσκο γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη ( όχι μέχρι πάνω) αφήστε ένα δάχτυλο κενό
2 βανίλιες
Ξύσμα λεμονιού ή εάν θέλετε την φλούδα από ένα λεμόνι την οποία αφαιρείτε στο τέλος
3 μεγάλα αυγά (χτυπημένα)
ένα μικρό κομμάτι αγελαδινό βούτυρο ( το προσθέτουμε στο τέλος)
( Η κούπα είναι η κλασική του Nescafé 200γρ.)

Σιρόπι:
3 κούπες νερό
2,5 ζάχαρη
Φλούδα και λίγο χυμό λεμονιού
1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιροπι καθώς το θέλουμε κρύο ( κρύο σιρόπι – καυτά γαλακτομπουρεκάκια)
Βράζουμε για 5 λεπτά κ αφήνουμε στην άκρη.
Μετά πιανομαστε με την κρεμούλα….( Την οποία θέλω πάντα να τρώω καυτή με το κουτάλι 🤭 άσχετο…) Σε μία βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την μισή δοσολογία ζάχαρης, το λεμόνι και το σιμιγδάλι κ ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Ταυτόχρονα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες να αφρατέψουν. ( “Σπάει” η μυρωδιά του αυγού). Πάμε στην κατσαρόλα πάλι… ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα μας. Έπειτα, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα κ τέλος το κομματάκι βούτυρο. Τοποθετούμε πάλι για λίγο στην φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Άδειάζουμε την κρέμα από την κατσαρόλα σε ένα βαθύ μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη ( να μην πιάσει πέτσα).

Ανοίγουμε τα φύλλα προσεκτικά. Παίρνουμε ένα – ένα και το διπλώνουμε στην μέση. Μετά το κόβουμε σε 3 ίσιες λωρίδες. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο κ πινέλο κάθε κομμάτι ( που κόψαμε) και βάζουμε 1 κ. της σούπας ( όχι πολύ γεμάτη) στην άκρη του φύλλου. Κλείνουμε από δεξιά και αριστερά και ρολάτουμε. Αφού φτάσουμε στην άκρη του φύλλου αλείφουμε την άκρη με λίγο βούτυρο για να κολλήσει. Τοποθετούμε σε βουτυρωμενο ταψί. Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε, ραντίζουμε με λίγο νεράκι (τραγανό φύλλο) ψήνουμε στους 160 περίπου 30 λεπτά.

Θα τα καταλάβετε όταν θα πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι σιγά – σιγά χρησιμοποιώντας κουτάλα.
Καλή επιτυχία

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλακτουμπερακάκια

Υλικα

μισο κιλο φυλλα κρουστας
250 γρ βουτυρο αγελαδινο για το αλειμμα φυλλων
Υλικα για το σιροπι
800 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
1 στικ κανέλας
10 γαρύφαλλα
1 λεμονι της φλουδες
Χυμό από ½ λεμόνι
1 κουταλιά της σουπας μέλι
1 βανιλια

για την κρεμα
1 λίτρο γάλα
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
3 αβγά
200 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανιλιες

Εκτέλεση

Σιροπι

Φτιαχνουμε πρωτα το σιροπι γιτι θελουμε να ειναι κρυο…Σε μια κατσαρολα βαζουμε το νερο, την ζαχαρη,τοστικ κανελα,τα γαρυφαλλα της φλουδες απο ενα λεμονι το αφηνουμε να βρασει 7 -8 λεπτα ,απο την στιγμη που θα αρχησει να βραζει κραταμε τα λεπτα .Μολις περασουν τα λεπτα βρασμου κλεινουμε το ματι της κουζινας και πτοσθετουμε την μια βανιλια ,το χυμο απο το λεμονι και το μελι ανακατευουμε λιγο να λιωσει το μελι και το αφηνουμε στην ακρη να κρυωσει ….

για την κρεμα

Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα αφηνοντας στην ακρη μια κουπα γαλα και το βαζουμε στο ματι της κουζινας να ζεσταθει… Σε ενα αλλο μπολ βαζουμε το σιμιγδαλι,της βανιλιες ,τα αυγα,ανακατευουμε λιγο με ενα συρμα προσθεττουμε και την ζαχαρη και κατοπιν το γαλα ανακατευουμε καλα με το συρμα, και περνουμε λίγο-λίγο από το γάλα που καίει στο μείγμα του μπολ για να πάρει τη θερμοκρασία του και όλο αυτό το βάζουμε στην κατσαρόλα και το ξαναβαζουμε στο ματι ανακατευοντας μεχρι να πηξει .το βγαζουμε απο το ματι και προσθετουμε το ξύσμα λεμονιού.

Αφήνουμε να κρυώσει,μεταφεροντας σε ενα μπολ ,σκεπαζοντας με μια μεμβρανη… Μολις κρυωσει το σιροπι και η κρεμα ,ξεκιναμε το τυλιγμα,αφου λιωσιμο το βουτυρο στο φουρνο μικροκυμματων να μην ειναι καυτο…Βάζουμε το φύλλο σε μια καθαρή επιφάνεια και λαδώνουμε το μισό φυλλο με πινέλο,και το διπλώνουμε και το κόβουμε σε 3 ίσες λωρίδες (το διπλώνουμε από την μικρή πλευρά του [ δες βιντεο ]Βάζουμε στην άκρη από 1 κουταλιά της σούπας κρέμα και στις 3 λωρίδες. Τυλίγουμε απαλά σε ρολακι διπλώνοντας πρώτα από το πλάι. Βουτυρωνουμε καλα το ταψι μας και τοποθετούμε τα γαλακτομπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο, όχι σφιχτά γιατί η κρέμα φουσκώνει. Από πάνω τα βουτυρώνουμε καλά με το βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και αέρα στους 180 °C για 40–50΄ μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα πάνω-κάτω.
Μόλις βγάζουμε από το φούρνο οπως ειναι ζεστα σιροπιάζουμε κατευθειαν με το κρύο σιρόπι και αφήνουμενα τραβηξουν το σιροπι και να κρυώσουν.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΕίναι οι πιο αφράτοι Κεφτέδες Κοτόπουλο
Επόμενο άρθροΈνα απλό αλλά πολύ νόστιμο Κέικ Σοκολάτας