Γαλακτομπουρεκο

Συστατικά:

3 & 1/2 φλιτζάνια γάλα
3 τέταρτο του φλιτζανιού ζάχαρη
3 τέταρτο του φλιτζανιού σιμιγδάλι
3 αυγά
Ξύσμα από ένα τέταρτο λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Σιρόπι:
Μισό φλιτζάνι νερό
τέταρτο φλιτζάνι ζάχαρη
60 gr μέλι
Χυμός 1 τέταρτου ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς και μειώνουμε λίγο !! Αφήστε το να κρυώσει καθώς φτιάχνετε την κρέμα!
Ρίξτε ζάχαρη το γάλα και σιμιγδάλι στο κατσαρολάκι και ανάψτε τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα σύρμα για να ανακατέψετε !! Ο χρόνος μαγειρέματος θα πάρει περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά !! Βεβαιωθείτε ότι δεν κολλάει!!
Όταν πήξει σβήστε τη φωτιά και μετακινηστε στο πλάι για να κρυώσει για λίγα λεπτά !!
Σπάστε τα αυγά και ρίξτε τα σιγά σιγά στην κρέμα και φροντίστε να την ανακατέψετε για να μην κουλουριαστεί !!


Βάλτε το ξύσμα από το μισό λεμόνι και την τη βανίλια και τώρα είστε έτοιμοι να ετοιμάσετε το ταψί !!
Χρησιμοποίησα ένα πυρεξ 20 επί 30 εκ !! Λιπανετε το πυρεξ και πασπαλίστε λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει !!
Λιώνουμε 4 με 5 κουταλιές βούτυρo !! Θα χρειαστείτε 6 φύλλα ζύμης για την βάση και το ίδιο για το πάνω μέρος !!
Βουρτσίζετε κάθε φύλλο με βούτυρο !! Όταν τελειώσετε με το βούτυρο, τα φύλλα της βάσης ρίχνουν τη δροσερή κρέμα και βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφη !! Κάνε το ίδιο και για από πάνω !! 6 ακόμη φύλλα ζύμης βουτυρωμένα !!
Βάζουμε βούτυρο και από πάνω και πασπαλίζουμε λίγη κανέλα !! Μπορείτε να το κόψετε σε τετράγωνα ή με οποιονδήποτε τρόπο θέλετε !! Θα χρειαστείτε 6 φύλλα για το κάτω μέρος και 6 για το πάνω μέρος !!
Το ταψί που χρησιμοποίησα εγώ έκοψα τη φύλλο στη μέση και χρησιμοποίησα μόνο 6 ολόκληρα φύλλα !! Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ !!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 για 30 λεπτά !! Χαμηλώστε στο 170 για 5 λεπτά και στη συνέχεια το γυρίζω ξανά στο 180 για άλλα 5 λεπτά μέχρι να είναι ωραίο και καφέ και τραγανό !!
Βγάλτε το και πάρτε το σιρόπι και ρίξτε το με το κουτάλι τριγύρω και περιμένετε μέχρι να κρυώσει πριν το κόψετε !!

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤηγανητό κοτόπουλο σε σάλτσα ντομάτας με τυρί
Επόμενο άρθροΈνα πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο γλυκό από τουρκική κουζίνα