Γαλατόπιτα αρωματική, με πρόβειο γάλα

Η Συνταγή είναι από το serious taste

Υλικά

Για την κρέμα

– 1100 γρ. πρόβειο γάλα
– 400 γρ. κρέμα γάλακτος
– 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
– 100 γρ. πρόβειο βούτυρο (σε κυβάκια)
– 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 3 αυγά χτυπημένα
1/2 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
– 4 – 5 σποράκια καρδάμωμο (κάρδαμο), ελαφρά χτυπημένα
– 1 φλούδα από λεμόνι

Για το φύλλο
– 8 – 10 φύλλα Βηρυτού
– 50 – 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
– 2 κ.σ. ζάχαρη ανακατεμένη με 1 κ.σ. κανέλα

Για την επιφάνεια
– 1 αυγό
– 2 κ.σ. ζάχαρη
– 2 κ.σ. γάλα

Παρασκευή

Ετοιμάζετε τα υλικά για τη κρέμα : ζυγίζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι τη ζάχαρη και το βούτυρο. Κοπανίστε λίγο τις κάψουλες από το κάρδαμο, για να αρωματίσουν το γάλα τα σποράκια που βρίσκονται μέσα.

Αρωματίζετε το γάλα : σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και το ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις αχνίσει, ρίχνετε το κάρδαμο, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
Ανακατεύετε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το γάλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάχνετε την κρέμα : σουρώνετε το γάλα σε νέο σκεύος και το ξαναζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει απαλή βράση. Τότε, ρίχνετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύετε σε μέτρια – χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά συνεχώς. Κατεβάζετε λίγο την ένταση μόλις που να κοχλάζει και, ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει στον πάτο, σιγοβράζετε για 10 – 15 λεπτά μέχρι να δέσει και να αποκτήσει ωραία υφή.
Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Ρίχνετε σταδιακά τα αυγά, ανακατεύετε και αυτά να ενσωματωθούν και καλύψτε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας (για να μην κάνει κρούστα) μέχρι να στρώσετε τα φύλλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώνετε ένα ταψί ή μία ταρτιέρα 32 εκ. και στρώνετε το πρώτο φύλλο. Το βουτυρώνετε και ρίχνετε λίγη από την κανελοζάχαρη. Τοποθετήστε όλα τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά, βουτυρώνοντάς τα ένα – ένα και πασπαλίζοντάς τα με κανελοζάχαρη μέχρι να τελειώσουν.
Ρίχνετε την κρέμα στο ταψί και την απλώνετε καλά. Κόβετε περιμετρικά τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, και τυλίγετε προς τα μέσα αυτά που περισσεύουν στο εσωτερικό του ταψιού σχηματίζοντας τον γνωστό “κόθρο”.

Χτυπάτε το αυγό με τη ζάχαρη και το γάλα και περνάτε με πινέλο την επιφάνεια της κρέμας.
Ψήνετε την γαλατόπιτα για 50 – 55 λεπτά, μέχρι να πάρει λαχταριστό χρυσοκίτρινο χρώμα. Την βγάζετε, αντιστέκεστε στα βασανιστικά της αρώματα και την αφήνετε να σταθεί για μισή ώρα τουλάχιστον.
Πρέπει να πέσει η θερμοκρασία ώστε να είναι οι γεύσεις διακριτές, να σταθεροποιηθεί η κρέμα για να μπορείτε να την κόψετε πιο έυκολα σε ωραία κομμάτια και, να την απολαύσετε όπως της αξίζει.
Σερβίρεται κατά προτίμηση με ζάχαρη άχνη (μπόλικη) από πάνω και ελάχιστη κανέλα.

Δείτε περισσότερες Φωτογραφίες της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ πίτα του Βοσκού
Επόμενο άρθροΚρεμίτα σε καραμελωμένα φύλλα