Γαλλικού τύπου μπαγκέτα

Οι γαλλικού τύπου μπαγκέτα είναι ιδανική για να την γεμίζετε με την αγαπημένη σας γέμιση και να την απολαμβάνετε όλη την ημέρα αλλά και με το πρωινό.

Υλικά

6,5 φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 φλ. & 300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κ.γ. αλάτι
80 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 1½ φακελάκι μαγιά σκόνη)
3 φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

Πρώτα ενεργοποιήστε τη μαγιά, διαλύστε τη σε ένα μπολ, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και προσθέστε λίγο νερό.
Ανακατέψτε για να διαλυθεί. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε την να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Όταν αφρίσει, προσθέστε την μαγια στο αλεύρι. Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.

Προσθέστε σταδιακά το μισό μείγμα αλευριού στην ενεργοποιημένη μαγιά (για να σχηματιστεί μια παχύρρευστη πάστα).
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.
Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με το χέρι καθώς φουσκώνει.
Όταν μαζευτεί σε ζύμη, την αναποδογυρίζετε σε αλευρωμένη σανίδα και τη ζυμώνετε δυνατά για 10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική.

Τοποθετήστε την σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύψτε το με μεμβράνη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και, στη συνέχεια, ανοίξτε τη σε αλευρωμένη σανίδα και χωρίστε τη σε 4 ίσα κομμάτια.
Σχηματίστε μια μακρόστενη μπαγκέτα.
Φτιάξτε 4 μπαγκέτες 35 εκατοστών.
Ανοίξτε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας και κάντε τρεις αυλακώσεις.
Τοποθετήστε μία μπαγκέτα σε κάθε αυλάκι.
Η πετσέτα βοηθά τις μπαγκέτες να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Τι σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Ψήσιμο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C.
Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ή πασπαλίστε το με αλεύρι.
Τοποθετήστε προσεκτικά τις μπαγκέτες στο ταψί μία μία.
Απομακρύνετε τις μπαγκέτες μεταξύ τους για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε διαγώνιες σχισμές στη μπαγκέτα.
Τοποθετήστε τις στο προθερμασμένο φούρνο και ψεκάστε τες με ψεκαστηρι.
Οι μπαγκέτες χρειάζονται υγρασία για να ψηθούν σωστά και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.
Ψεκάστε άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 λεπτών ψησίματος.
Ψήστε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σκορδόψωμο με τυρί

Συστατικά

110 γρ βούτυρο μαλακό
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
⅓ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα (35 γρ.)
⅓ φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρελα (35 g)
⅓ φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ (35 γρ.)
1 κγ ριγανη μπορειτε να βάλετε και 50 γρ κρεμμυδακι φρέσκο ψιλοκομμένο
λαδι
1 μπαγκέτα, 20 cm

Παρασκευή

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την μπαγκέτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κόψτε τη μπαγκέτα σε φέτες και στη συνέχεια απλώστε το μείγμα βουτύρου ομοιόμορφα στις φέτες της μπαγκέτας.
Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να ροδίσει και να αρχίσει να ροδίζει
στις άκρες.
Ψηστε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, κρυώστε και μετά σερβίρετε.

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΚουραμπιέδες και κουλουράκια
Επόμενο άρθροΟμελέτα με κολοκύθια στον φούρνο