Γεμιστά αλα Ναπολιτάνο

Πρόκειται για μία κλασική ιταλική συνταγή με πολλές τοπικές παραλλαγές τόσο στην προετοιμασία όσο και στο μαγείρεμα. Αυτή η συνταγή είναι νόστιμη, εύκολη και με σίγουρο αποτέλεσμα. Το ρύζι μαγειρεύεται μερικώς στον αναμεμιγμένο πολτό με τη βοήθεια κάποιου ζωμού. Αφού γεμίσετε τις ντομάτες, τελειώστε το ψησιμο στο φούρνο.

Υλικά για 2 άτομα

• 4 έως 6 ντομάτες (ανάλογα με το μέγεθος)
• 6 κουτάλια ρυζιού καρολίνα
• 1 σκελιδα σκόρδο
• 60 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 30 γραμμάρια παρμεζάνα
• Ζωμό λαχανικών 900 ml ή νερό
• 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους ντομάτας: οι ιδανικές είναι στρογγυλές και μεγέθους μεσαίου πορτοκαλιού ή μήλου, με βάρος περίπου 170-190 g η κάθε μία. Το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης είναι στην γέμιση, οπότε μην ανησυχείτε πάρα πολύ για την ποικιλία ντομάτας.
Ετοιμάστε 900 ml ζωμού λαχανικών και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά αλατισμένος. Κόψτε και αφαιρέστε τα καπάκια απο τις ντομάτες. Αφαιρέστε απαλά τον πολτό με ένα κουταλάκι του γλυκού και βάλτε το σε ένα μπολ, προσπαθώντας να εξαλείψετε τους σπόρους.

Αλατίστε το εσωτερικό μέσα στην ντομάτα και βάλτε τες ανάποδα για μισή ώρα για να τις αφήσετε να ρίξουν το νερό.
Εν τω μεταξύ αναμίξτε τον πολτό με το μπλέντερ χειρός.

Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, βάζουμε πάνω σε μέτρια φλόγα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον αναμεμιγμένο πολτό, 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας και το ρύζι. Ξεκινήστε να μαγειρεύετε και ανακατεύετε συχνά.

Όταν το ρύζι πλησιάζει να στεγνώσει, προσθέστε μια κουτάλα ζωμό, ανακατέψτε και ρυθμίστε τη φλόγα σε ένα ήπιο σιγοβράσιμο. Όταν ο ζωμός είναι σχεδόν πλήρως απορροφημένος, προσθέστε μια ακόμη κουτάλα και ούτω καθεξής, έως ότου το ρύζι να είναι al dente και μάλλον στεγνό. Εάν εξαντληθεί, συνεχίστε με ζεστό νερό.
Σβήστε τη φλόγα, προσθέστε το τριμμένο τυρί, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να χλιαρίσει. Βάλτε λίγο αλάτι μέσα στα κελύφη και αρχίστε να τα γεμίζετε απαλά με ένα κουτάλι, προσθέτοντας μικρά κομμάτια τυριού στο ρύζι όπως φαίνεται στην εικόνα.

Ως παραλλαγή στο γέμισμα μπορείτε επίσης να προσθέσετε
λίγο ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.
Γεμίστε τις ντομάτες καλά και τοποθετήστε τα καπάκια. Τακτοποιήστε τα σε ένα ταψί. Αυτό πρέπει να είναι καταλληλο σε μέγεθος ώστε οι ντομάτες να είναι δίπλα-δίπλα, ώστε να μην παραμερίζονται κατά το μαγείρεμα.

Ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο κάτω μέρος. Βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° βαθμούς χωρίς υποβοήθηση αέρα, θερμάνετε πάνω και κάτω, τοποθετήστε στη μέση το ταψί. Μαγειρέψτε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι το εξωτερικό της ντομάτας και τα καπάκια έχουν συρρικνωθεί, σημάδι τέλειου μαγειρέματος.
Αυτές οι ντομάτες μπορούν να σερβιριστούν ζεστές ή και ακόμη και κρύες το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: Piero Benigni

 

Προηγούμενο άρθροΚεκάκια με ζύμη μοτσαρέλας
Επόμενο άρθροΠατάτες Φούρνου με ζαμπόν και μπλε τυρί