Γερμανικό Χριστουγεννιάτικο  Κέικ με φρούτα και ξηρους καρπούς

Ενα παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Το Stolen δεν είναι απλώς ένα κεικ, είναι μια μοναδική γεύση με αρώματα των γιορτών!
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κέικ είναι ότι ψήνεται λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να έχει χρόνο να εμποτιστεί και να ωριμάσει. Με το σχήμα του και το λευκό του χρώμα, συμβολίζει τον Χριστό τυλιγμένο με πάνες – μωρό, και πολύχρωμα ζαχαρωτά φρούτα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς – δώρα που έφεραν οι Μάγοι.
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη για άλλη μια φορά.
Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν σκοπεύετε να το τυλίξετε σε μια όμορφη γιορτινή συσκευασία και να το
κάνετε δώρο σε συγγενείς και φίλους. Μαγειρέψτε με αγάπη, δώστε με ευχαρίστηση και απολαύστε κάθε μπουκιά!

Υλικά:

550 γρ. αποξηραμένα φρούτα (150 γρ. σταφίδες διαφόρων ποικιλιών, 150 γρ. ζαχαρωμένο πορτοκάλι και λεμόνι,
50 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι, 50 γρ. αποξηραμένα κεράσια, 50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, και 50 γρ. ζαχαρωμένο
πεπόνι, 50 γρ. μάνγκο ζαχαρωμένα)
100 – 200 ml ελαφρύ ρούμι
375 g καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (150 g αμύγδαλα, 100 g φουντούκια, 100 g κάσιους, 25 g φιστίκια Αιγίνης)
160 γρ ζεστό γάλα
70 γρ ζάχαρη
30 γρ μαγιά ξερή (ή 75 γρ φρέσκια πιεσμένη)
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
540 γραμμάρια αλεύρι
200 γρ αλεύρι αμυγδάλου
6 γρ αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
1 κουτ.γλ κανέλα
1/2 κουτ. αποξηραμένο τριμμένο τζίντζερ
1/2 κουτ. αλεσμένο κάρδαμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Μια πρέζα αλεσμένο αστεροειδή γλυκάνισο
1 αυγό
250 γρ βούτυρο
50 γρ γκι για εμποτισμό Ζάχαρη άχνη (πολύ)
Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς σύμφωνα με το γούστο σας
Μπορείτε να προσθέσετε ξυσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.👍
Βγάζει: 2 τεμ. 15×30 εκ. 1.250 έκαστος
ΨΗΣΙΜΟ: 170*С 50 – 60 λεπτά

Εκτέλεση

Οι σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων και να εμποτιστούν με ρούμι.
Κόβουμε τα ζαχαρωμένα φρούτα στο μέγεθος της σταφίδας (ρίχνουμε τις σταφίδες σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και τις στεγνώνουμε).
Περιχύνουμε τα έτοιμα αποξηραμένα φρούτα με ρούμι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για εμποτισμό από αρκετές ώρες έως μία εβδομάδα.
Έτοιμοι ξηροί καρποί: 150 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα, 100 γρ.κάσιους, 100 γρ. φουντούκια, 25 γρ. αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης.
Τηγανίζουμε τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ροδίσουν και τους τρίβουμε ελαφρά (με μπλέντερ ή πλάστη).

Ζύμη
Ρίξτε 160 ml χλιαρό γάλα σε ένα μπολ + 1 κ.γ. ζάχαρη + 30 γρ. μαγιά ξερή (ή 75 γραμμάρια νωπη
μαγιά) + μερικές κουταλιές αλεύρι από τη συνολική ποσότητα. Ζυμώνουμε τη ρευστή ζύμη, πασπαλίζουμε τη ζύμη
με αλεύρι από πάνω και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέστε αλάτι και μπαχαρικά στο αλεύρι, ανακατέψτε. Ανακατεύουμε καλά το στεγνό μείγμα, προσθέτουμε την ετοιμη μαγια + 1 αυγό χτυπημένο
με την υπόλοιπη ζάχαρη + μαλακό βούτυρο. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία.
Ρίξτε το μείγμα των ξηρών καρπών και τα μουλιασμένα με ρούμι ζαχαρωμένα φρούτα στη ζύμη.

Ανακατέψτε τα πάντα καλά. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.


Μετά από 2 ώρες χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και σχηματίζουμε ένα σφιχτό ρολό.
Με έναν πλάστη ή μετα χερια τ ανοιγουμε σ ένα οβαλ μακρυ σχημα και τα διπλώνουμε αλλα αφηνουμε 3-4 ποντους, δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα Stolen.

Τοποθετούμε τα έτοιμα κεικ σε λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε σε κρύο φούρνο με τη λάμπα αναμμένη για 1 ώρα. Βάλτε τα Stolen σε φούρνο προθερμασμένο στους 170*C και ψήστε για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αλείφουμε γενναιόδωρα με γκι-βουτυρο και αμέσως τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη λευκή στρώση.
Τυλίγουμε πρώτα το κρυωμένο κεικ σε περγαμηνή και μετά σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε να ωριμάσει σε οποιοδήποτε δροσερό μέρος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή περισσότερο.
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.

Εύχομαι σε όλους καλή όρεξη!

Η Εκτέλεση είναι της κας Світлана Юрченко

Προηγούμενο άρθροΣπαγγέτι με τόνο
Επόμενο άρθροΟι Χοιρινές στο τηγάνι του Μάστορα…δείτε τα μυστικά του