Γιαπράκια Αυγολέμονο

Υλικά

  • 60 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Γέμιση:
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 λεμόνι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. άνηθο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό

Κρέμα Αυγολέμονο

  • 2 κρόκους
  • 1 μεγάλο ζουμερό λεμονί
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1-1/2 φλ. ζωμός από το φαγητό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει για 1´. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεπλένουμε το ρύζι πολύ καλά να φύγει όλο το άμυλο. Το βάζουμε σε σουρωτήρι. Στύβουμε το λεμόνι. Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε καλά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30′ να ενωθούν οι γεύσεις. Βάζουμε μια σειρά αμπελόφυλλα σε στρώση στην κατσαρόλα. Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα αμπελόφυλλο με τα νεύρα προς τα εμάς. Βάζουμε λίγη γέμιση. Τα τυλίγουμε σφιχτά. Τα τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε σειρές στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βάζουμε επάνω ένα βαρύ αντικείμενο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι τις άκρες του πιάτου. Περιχύνουμε με το λάδι. Σιγοβράζουμε για 30′. Κρέμα Αυγολέμονο: Βάζουμε τον ζωμό σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό. Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά. Όλο μαζί το ρίχνουμε ανακατεύοντας στο ζωμό. Σιγοβράζουμε για 1´-2´ σε πολύ χαμηλή φωτιά να δέσει. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με άνηθο. Σερβίρουμε τα Γιαπράκια με Κρέμα Αυγολέμονο.

Καλή Ορεξη

Προηγούμενο άρθροΕίναι η καλύτερη κρέμα με μπισκότο-σοκολάτα
Επόμενο άρθροΣΟΚόλαση σε κάθε μπουκιά: Παστάκια μπισκότου που λιώνουν στο στόμα