Συστατικά
4 γλυκοπατάτες
3 κουταλιές σούπας ταχίνι
4 κουταλιές της σούπας ελληνικό μέλι ή περισσότερο 
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ή περισσότερες ζάχαρης προαιρετικά
Τριμμένο ξύσμα 1 πορτοκαλιού
440 γρ. φυλλο ζαχαροπλαστικής , αποψυγμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
½ – 2/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο  ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι μελάσα ή πετιμέζι ή πρόσθετο μέλι για από πάνω
2/3 φλυτζανιών ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C, Κόψτε τις γλυκοπατάτες στο μισό κατά μήκος και τοποθετήστε την κομμένη πλευρά προς τακάτω σε ένα ταψι  αφού έχετε στρώσει μια λαδόκολα. Ψήστε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 35 λεπτά. Βγάλτε την αφήστε να κρυωσει ελαφρά και σκουπίστε τη σάρκα.
Βάλτε το εσωτερικο της γλυκοπατάτας στο μπολ ενός μπλέντερ. Προσθέστε το ταχίνι, το μέλι, το ξύσμα και το αλάτι. Ανοίξτε και κλείστε το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε επιπλέον μέλι ή μια πρέζα ζάχαρης, για να δοκιμάσετε, για να φτιάξετε τη γλύκανση όσο πιο γλυκιά θέλετε.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους  170C.
Ξετυλίξτε το φύλλο οριζόντια μπροστά σας σε μια επιφάνεια. Τραβήξτε το πρώτο φύλλο, βουρτσίστε ελαφρά με το ελαιόλαδο και τοποθετήστε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω, βουρτσίζοντας το ελαφρά με το ελαιόλαδο επίσης. Απλώστε 2 κουταλιές σούπας της γέμισης στο κάτω μέρος του φυλλώματος, περίπου 2,5 εκ από την άκρη. Να θυμάστε ότι το φύλλο θα πρέπει να είναι οριζόντια μπροστά σας.
Αναδιπλώστε στις πλευρές και τυλίξτε  σε ένα μακρύ κύλινδρο. Γυρίστε απαλά τον κύλινδρο σε ένα σαλιγκάρι. Τοποθετήστε την ραφή προς τα κάτω στο ταψί με την λαδόκολα. Συνεχίστε μέχρι να εξαντληθούν τα φύλλο και το γέμισμα.
Ψήστε μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσά. Αφαιρέστε, αφήστε να κρυώσει ελαφρώς και ψιλοβρέξτε είτε με μέλι είτε πετιμέζι (μελάσσα σταφυλιών) και πασπαλίστε με τη ζάχαρη του ζαχαροπλάστη.

Καλή όρεξη

Credit to

Προηγούμενο άρθροΜάσκα μαλλιών για λάμψη και ενυδάτωση με σησαμέλαιο
Επόμενο άρθροΤραγάνα τυρόψωμα