Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο χωρίς ασβέστη

Ευχαριστούμε την κα Siarka Sofia για την συνταγή

Υλικά

• 1½ κιλό βερίκοκα αγουρωπά
• 1200 γραμ. ζάχαρη
• 1½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 βανίλια
• χυμό από 4 λεμόνια

Εκτέλεση

Διαλέγουμε βερίκοκα αγουρωπά και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια που μπορεί να υπάρχουν και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και το χυμό από 3 λεμόνια, για 2 ώρες να σφίξουν.
Έπειτα τα ξεπλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και το βράζουμε για 5′, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βερίκοκα και με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τους αφρούς του θα βγάλουν, από την επιφάνεια.
Τα βράζουμε για 4′ – 5′, από την ώρα που θα πάρουν βράση, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσουν.

Έπειτα αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 – 8 ώρες.
Στη συνέχεια ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντας μέσα τη βανίλια και το χυμό από ένα λεμόνι, για 5΄ – 10′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να γίνουν τα βερίκοκα.
Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα βερίκοκα και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.

Καλή επιτυχία !!!

 

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες φούρνου με παρμεζάνα και μοτσαρέλα
Επόμενο άρθροΓεμιστή μελιτζάνα με ζυμαρικά