Γλυκό του Κουταλιού Φράουλα

Υλικά

2 κιλά φράουλες
1300 ζάχαρη (υπολογίζουμε για κάθε κιλό φράουλες 650 γραμμάρια ζάχαρη)
1 μεγάλο ποτήρι νερό (οι φράουλες βγάζουν αρκετό

Εκτέλεση

Πλένουμε τις φράουλες καλά 3 – 4 φορές αλλάζοντας το νερό μέσα στη λεκάνη του νεροχύτη με το κοτσάνι τους γιατί αλλιώς απορροφούν νερό. Ρίχνουμε λίγο ξύδι στο πρώτο νερό… βοηθάει στην αφαίρεση φυτοφαρμάκων. Αφήνουμε για λίγο και τις ξεπλένουμε καλά μέσα σε πολύ νερό. Τις βγάζουμε σ ένα μεγάλο ταψί κάθε φορά. Τις καθαρίζουμε κόβοντας τα κοτσανάκια τους και τις ζυγίζουμε.
Τις ρίχνουμε στη γάστρα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 30 λεπτά όχι παραπάνω γιατί είναι ευαίσθητες και θα μαραθούν. Ρίχνουμε το νερό από πάνω να πάει σε όλη τη ζάχαρη… Και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε στον πάτο της γάστρας να απλωθεί λίγο η ζάχαρη, αλλιώς θα πετρώσει.

Σκεπάζουμε την γάστρα και βάζουμε τον φούρνο στο 250 στην αρχή για να αρχίσει ο βρασμός …Σ’ αυτούς τους βαθμούς το αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα με την δύναμη της κάθε κουζίνας. Μετά τα πρώτα 10 -15 λεπτά ανοίγουμε την γάστρα και ανακατεύουμε πάλι με την ξύλινη κουτάλα, προσεχτικά γιατί πρέπει να λιώσει η ζάχαρη…
Μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς για αλλά 15 -20 λεπτά.
Ανοίγουμε την γάστρα κι αν θέλουμε το σιρόπι πιο δεμένο το αδειάζουμε με προσοχή σε κατσαρόλα και το δένουμε όσο επιθυμούμε.

Σημείωση:
Δεν τις ξαφρίζουμε γιατί στη γάστρα δεν κάνουν αφρό….
Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω την γάστρα γιατί όταν θα βράζουν θα ξεχειλίζει τι σιρόπι από το καπάκι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι κοκκινιστό με κρεμμυδάκια Στιφάδου και χοντρά Μακαρόνια
Επόμενο άρθροΗ Πίτα που είναι στο τραπέζι σε 10 λεπτά…προλαβαίνετε και τώρα