Γουρουνόπουλο στο φούρνο

Υπέροχο Γουρουνόπουλο γάλακτος στο φούρνο με τραγανή πέτσα εξωτερικά που κάνει “κράκ” σε κάθε δαγκωνιά, ζουμερό και πεντανόστιμο εσωτερικά

Υλικά συνταγής

1 γουρουνόπουλο ολόκληρο έως 6 κιλά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
μυρωδικά επιλογής σας: φρέσκια ρίγανη, δεντρολίβανο, δάφνη, θυμάρι, θρούμπι κ.λ.π.
φύλλα λεμονιάς (προαιρετικά)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο αν είναι πολύ μικρό μέγεθος το γουρουνάκι αλλιώς δεν απαιτείται

Εκτέλεση

Αφαιρέστε τα εντόσθια και ξυρίστε τις τρίχες με ξυράφι ή κάψτε τις με καυστήρα αερίου.
Πλύνετε καλά και σκουπίστε με απορροφητικό χαρτί.
Αλατίστε καλά όλο το σώμα και την κοιλιά, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάλτε τα βότανα και το σκόρδο στην κοιλιά.
Τα βότανα και το σκόρδο μέσα στην κοιλιά θα ενισχύσουν τη γεύση του κρέατος κατά το μαγείρεμα.

Για το ψήσιμο:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140°C. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε από πάνω μερικά φύλλα λεμονιού.
Τοποθετήστε το γουρουνόπουλο με την κοιλιά προς τα κάτω και τα πίσω πόδια προς τα εμπρός, αν έχει το κατάλληλο μέγεθος, ή βάλτε το στο πλάι,
αν δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος.

Τοποθετήστε σε χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 2 ωρες. Μετά από 2 ωρες, ελέγξτε τη θερμοκρασία εισάγοντας ένα
θερμόμετρο στο βαθύτερο σημείο του μηρού, δηλαδή στο πάνω μέρος του πίσω μηρού, μέχρι το μηριαίο οστό.

Για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 70°C (μέγιστη θερμοκρασία 75°C), δηλαδή περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά
για ένα γουρουνόπουλο 2,2 κιλών ή 3 ώρες και 30 λεπτά για ένα γουρουνόπουλο 5-6 κιλών. Πρόκειται για μια εκτίμηση, καθώς το μόνο ασφαλές πράγμα
που μπορείτε να κάνετε είναι να μετρήσετε τη θερμοκρασία με ακρίβεια. Να έχετε πάντα διαθέσιμο ένα θερμόμετρο.

Μόλις βεβαιωθείτε ότι το γουρουνάκι έχει ψηθεί στο εσωτερικό του, αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 240°C χωρίς να αλλάξετε τη σχάρα.
Αν το γουρουνόπουλο είναι πολύ μικρό και δεν έχει καθόλου λίπος (μπορείτε να καταλάβετε από τους χυμούς που βγαίνουν αν έχει περισσότερο ή
λιγότερο χυμό), βγάλτε το από το φούρνο σε αυτό το σημείο, αλείψτε το παντού και ξαναβάλτε το στο φούρνο.
Από αυτό το σημείο και μετά, μην βασίζεστε στον χρόνο, αλλά παρακολουθήστε το μετά τα πρώτα 15 λεπτά και ελέγχετε κάθε πέντε λεπτά για να δείτε αν
η πέτσα έχει γίνει τραγανή, αγγίζοντάς το με ένα μαχαίρι χωρίς να το τρυπήσετε. Όταν ψηθεί η μία πλευρά, ψήνετε και την άλλη.

Μόλις και οι δύο πλευρές είναι τραγανές, βγάλτε το από το φούρνο, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Μην το σκεπάζετε πολύ σφιχτά και μην το αφήνετε πολύ ώρα, γιατί η κρούστα θα μαλακώσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το ξαναβάλουμε για λίγο
στο φούρνο.

Για να σερβίρετε: μεταφέρετε το γουρουνόπουλο σε πιατέλα ή σε μεγάλη σανίδα κοπής, τοποθετήστε το γουρουνόπουλο ολόκληρο στο τραπέζι, κοψτε και σερβίρετε
όπως είναι. Σερβίρετε με μια ή δύο καλές μουστάρδες και μια σαλάτα (πράσινη ή βραστή).

Photo: Tania Mascia

Προηγούμενο άρθροΜαλακά μπισκοτάκια με βερίκοκο και καρύδα 
Επόμενο άρθροΤο πιο ελαφρύ και γρήγορο γλυκό ψυγείου