Αφράτα Τηγανιτά Κεφτεδάκια

Υλικά Συνταγής

800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
(μια φορά περασμένο από τη μηχανή του κιμά)
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
(μουσκεμένο και στυμμένο)
2 μεγάλα κρεμμύδια
τριμμένα στον τρίφτη
1 ώριμη σφιχτή ντομάτα
(τριμμένη στον τρίφτη)
1/3 φλ. ξίδι από κρασί
1 αυγό
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικός ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση

Για τα πιο αφράτα τηγανητά κεφτεδάκια, πρώτα σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας. Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.
Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. (Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε τους κεφτέδες να πάρουν μία βράση).

Μυστικά για αφράτα κεφτεδάκια

Πώς είναι η υφή της ζύμης κιμά για τα ωραιότερα αφράτα κεφτεδάκια;
Το μείγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά όπως ξύδι, τριμμένο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα, μαλακώνουν τις ίνες του κιμά και έτσι έχουμε πολύ αφράτο αποτέλεσμα.
Δώστε φουλ αρώματα στο μείγμα του κιμά, για να σας χτυπούν οι γείτονες την πόρτα!
Το αρωμάτισμα του κιμά με μείγμα βοτάνων και μπόλικο φρέσκο και ξερό δυόσμο έχει σαν αποτέλεσμα να θέλεις να φας και… το τηγάνι. Βότανα που μπορούμε να προσθέτουμε στο μείγμα, είναι ρίγανη, βασιλικός και θρούμπι.

Τι ψωμί να βάλω για να πετύχω αφράτα κεφτεδάκια;
Ψωμί μπαγιάτικο και αν είναι δυνατόν προζυμένιο, δίνει τέλεια γεύση στα κεφτεδάκια και τα κάνει πολύ αφράτα, μιας και το ψωμί ρουφάει όλα τα υγρά του μείγματος και το αφρατεύει πολύ. Αποφύγετε το ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, γιατί θα γίνουν λαστιχωτά και σφιχτά τα κεφτεδάκια.

Γιατί να βάλω ξύδι στην ζύμη του κιμά για καφεδάκια;
Γιατί θα γίνουν πολύ αφράτα και το ξύδι θα σπάσει τις ίνες του κιμά. Θυμηθείτε όσοι έχετε φτιάξε την συνταγή μου «Αφράτα μπιφτέκια» τι εγκώμια μου γράψατε στα μηνύματα που μου στείλατε!

Γιατί να ξεκουράσω τη ζύμη του κιμά για τα κεφτεδάκια;
Ξεκούραση του μείγματος του κιμά για κεφτέδες το λιγότερο 30 λεπτά, σκεπασμένο στο ψυγείο, έχει σαν αποτέλεσμα τέλεια γεύση, μιας και αναδεικνύονται οι γεύσεις των υλικών. Επίσης, η κρύα ζύμη του κιμά, πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Πώς να αποφύγω να κολλάει η ζύμη του κιμά στα χέρια;
Να βουτάτε τα χέρια σας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό, κάθε φορά που κολλάει ο κιμάς στα χέρια σας. Δεν θα πιστεύετε τα αρώματα που βγαίνουν στο τηγάνισμα των κεφτέδων, καθώς και τη νοστιμιά τους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓλυκιά Γιαουρτο-Τυρόπιτα με σταφίδες
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με μαγιονέζα