Σπιτική ζύμη σφολιάτας

Υλικά:

1 μπουκάλι ή 1 κουτάκι σόδα (250 ml.)
Αν βάλεις περισσότερη σόδα (ας πούμε κουτάκι 330 ml), τότε θα αυξήσεις — αναλογικά — το αλεύρι. Πιθανά θα σου πάρει γύρω στα 100 γρ. παραπάνω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη την υφή που θες).
1 αβγό
1 φλιτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο (100 ml)
1 κ.γ. αλάτι
Όσο αλεύρι πάρει (περίπου 400-450 γρ.)

Αυτό τότε μου φαινόταν βουνό! Τώρα που έχω μάθε τις ζύμες, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα. Θα ξεκινήσεις από μια- δύο κούπες αλεύρι, θα έχεις το αλεύρι δίπλα σου και, θα ζυμώνεις, λίγο-λίγο, και, θα συμπληρώνεις, λίγο-λίγο, μέχρι η ζύμη σου να γίνει ενιαία και μεταξένια.
Θυμίζω αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά υγρασία. Στην προκειμένη περίπτωση λίγο σόδα μπορείς, όμως και, με νερό. Αν είναι πολύ υγρή συμπληρώνεις, πάντα, κουταλιά-κουταλιά αλεύρι.
¾ από ένα Βιτάμ (περίπου 190 γρ.)
Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η σφολιάτα με βούτυρο φρέσκο.

Διαδικασία:

Βάζεις το μισό αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνεις μία τρύπα στη μέση και ρίχνεις τη σόδα, το αβγό, αλατοπίπερο και το καλαμποκέλαιο και αρχίζεις στο ζύμωμα συμπληρώνοντας αλεύρι κάθε φορά που ενοποιούνται τα υλικά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
Αν πάλι κάνεις το ζύμωμα στο mixer με το γάντζο θα αρχίσεις με το μισό αλεύρι, το αλατοπίπερο, το αβγό, το καλαμποκέλαιο και τη σόδα, σε χαμηλή ταχύτητα, και θα συμπληρώνεις αλεύρι, λίγο-λίγο, μέχρι να δεις ότι ξεκολλάει από τον κάδο.
Αφού ζυμώσεις, χωρίζεις τη ζύμη στα τρία, ανοίγεις λίγο με τον πλάστη και απλώνεις σε κάθε, ανοιγμένο ζυμάρι, το Βιτάμ ή το βούτυρο. Θα πρέπει να είναι μαλακό αρκετά και θα βάλεις σε κάθε κομμάτι γύρω στα 60 γραμμάρια.

Εγώ βάζω το βούτυρο σε ένα μπολ και στο φούρνο μικροκυμάτων για 1/2 λεπτό μέχρι να μαλακώσει και το αλείφω με τα χέρια πάνω στο φύλλο. sfoliata-me-vitam
Στρώνεις τα ανοιγμένα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, τα τυλίγεις και τα κλείνεις ΚΑΛΑ σε πλαστική μεμβράνη ή σε αντικολλητικό χαρτί, αφού την πασπαλίσεις με αλεύρι ή νισεστέ. Να μην παίρνει αέρα και στο ψυγείο για 24 ώρες. Όπως είπα και παραπάνω 3-4 ώρες είναι αρκετές.
Την επόμενη μέρα ανοίγεις, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, το φύλλο και, αφού κόψεις σε δύο κομμάτια (το ένα μεγαλύτερο για να μπει κάτω και να έχει ανασηκωμένα πλαϊνά που θα κλείσεις για να κουμπώσεις το καπάκι) το στρώνεις στο ταψί σου, βάζεις τη γέμιση και σκεπάζεις, όπως θα έκανες με οποιαδήποτε πίτα και, ψήνεις, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής σου (μάλλον σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C) χωρίς άλλο λάδι ή αβγό για 40-45 λεπτά.

ΠΗΓΗ: yourcookingpartner

Προηγούμενο άρθροΚοτοκεφτεδάκια με μια καυτερή μαγιονέζα!
Επόμενο άρθροΜανιτάρια με ρύζι στο φούρνο (Νηστίσιμο)