ΥΛIΚΑ

  • 1 κοτόπουλο 1,5 kgκομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι
  • 4-5 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες ή 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Λίγη φυτίνη για το σοτάρισμα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κύβο κότας
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • λίγη φέτα (προαιρετικά για πασπάλισμα)
  • λίγος φρέσκος βασιλικός (προαιρετικά για πασπάλισμα)

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίστε και πλύντε  το κοτόπουλο καλά. Βγάλτε τοσε ένα σουρωτήρι και ρίξτε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.

Πλένετε το ρύζι στο σουρωτήρι καλά με άφθονο νερό μέχρι να φύγει το άμυλο και το νερό να βγαίνει καθαρό.

 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC. Λιώστε τη φυτίνη σε μια κατσαρόλα για να σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει, σχεδόν το τηγανίζετε.Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο κοτόπουλο και τη σκελίδα σκόρδου ολόκληρη και συνεχίζετε να σοτάρετε λίγο ακόμα.

Στη συνέχεια, βάζετε ζεστό νερό να καλύψει το κοτόπουλο και σιγοβράζετε για 15 λεπτά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το βγάζετε από την κατσαρόλα και το βάζετε στο ταψί μαζί με το ζωμό  (κρατώντας, όμως  λίγο από το ζωμό του) και αφαιρώντας τη σκελίδα σκόρδου.

Στη συνέχεια, προσθέστε τις τεμαχισμένες ντομάτες ή την πάστα ντομάτας, τον κύβο κότας, το ελαιόλαδο και μόλις αρχίζει να κοχλάζει προσθέτετε το ρύζι (η αναλογία πρέπει να είναι 1 φλ. ρύζι προς 3 φλ. νερό) και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι προσέχοντας όμως να μην απορροφηθεί όλο το υγρό. Δοκιμάζετε, αν ακόμα κρατάει το ρύζι προσθέτετε λίγο ζουμάκι ακόμα απ’ αυτό που έχετε κρατήσει.

Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και το σκεπάζετε για δέκα λεπτά περίπου με μια πετσέτα να απορροφηθούν όλα τα υγρά του….. και είναι έτοιμο!

Πασπαλίζετε το ρύζι  και το κοτόπουλο, αν θέλετεμε τριμμένη φέτα και φρέσκο βασιλικό.

Έχετε μαγειρέψει ποτέ το ρύζι στο φούρνο? Είναι τόσο εύκολο,μα τόσο πολύ νόστιμο, αυτό το φαγητό της Βόρειας Ελλάδας. Η φυτίνη δίνει απίστευτη νοστιμιά στο ρύζι, που ψήνεται στο φούρνο μαζί με το κοτόπουλο βγάζοντας το ζωμό του και απογειώνοντας τους γευστικούς σας κάλυκες.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτή την εκπληκτική συνταγή!!!

Προηγούμενο άρθροΚροκέτες καταπληκτικές που δεν έχετε ξαναφάει
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια με γλυκοπατάτα και φέτα