Μου αρέσει ακόμη και αυτή η λέξη, είναι τόσο τρυφερή, ηχηρή και αισιόδοξη 🙂 Έτσι, “παπουτσακι” ή ελληνική γεμιστή μελιτζάνα με σάλτσα μπεσαμέλ!  Ας αρχίσουμε να την φτιαχνουμε – καμία απομόνωση δεν θα μας ρίξει όσο υπάρχει ελληνική κουζίνα 🙂

Μελιτζάνα με σάλτσα μπεσαμέλ (παπουτσάκια)

Συστατικά:

Μελιτζάνα – 6 τεμ, μικρες και μεσαίες.
Ελαιόλαδο – 6 κουταλιές της σούπας.
Κρεμμύδι – 1, μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
Σκόρδο – 2 σκελίδες,
Κιμάς Μοσχαρίσιος – 400 γραμμάρια
Ντομάτες – 5 τεμ,
Ρίγανη – 1 κουταλάκι του γλυκού, αποξηραμένη;
Μαϊντανός – 1/2 φλιτζάνι, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι – μια πρέζα
Τυρί παρμεζάνας – 1 φλιτζάνι,
Ντοματίνια – 12 τεμ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΜΠΑΣΑΜΕΛ:

Βούτυρο – 2 κουταλιές της σούπας
Αλεύρι – 2 κουταλιές της σούπας
Γάλα – 1,5 φλιτζάνια, ζεστό
Αλάτι, πιπέρι – για γεύση
Μοσχοκάρυδο για γεύση
Κρόκος αυγού – 2 τεμ.

Εκτέλεση:

Πρέπει αμέσως να ζεστάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ξεπλύνετε και στεγνώστε τη μελιτζάνα. Οι ουρές πρέπει να κόβονται και το λαχανικό να κόβεται σε δύο μισά κατά μήκος.
Στη συνέχεια, χρειάζεστε ένα μικρό μαχαίρι ή κουτάλι, πάρτε τη μελιτζάνα και αφαιρέστε τον
πυρήνα, αφήστε λίγο πολτό στο φλοιό. Κόψτε τον πηρυνα που βγάλατε πολτό σε μικρά κομμάτια, μεταφέρετε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε λάδι (2 κουταλιές της σούπας) σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια για σοταρισμα, στη συνέχεια βάζουμε σκόρδο, κιμά εδώ, αφήστε όλα τα συστατικά να μαγειρευτούν για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τώρα πρέπει να προσθέσετε τον πολτό της μελιτζάνας, τις ντομάτες, τη ρίγανη, το αλάτι, το
πιπέρι, το μαϊντανό και να σιγοβράσετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, ο χυμός ντομάτας θα πρέπει να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια, πρέπει να αφαιρέσετε το τηγάνι από τη φωτιά και να το αφήσετε στην άκρη, αλλά προς το παρόν, φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ.

Μπεσαμέλ

Βάλτε το βούτυρο σε ένα καθαρό κατσαρολάκι, πρέπει να λιώσει. Μόλις εμφανιστεί αφρός στο βούτυρο,προσθέστε αλεύρι, ανακατέψτε, θα πρέπει να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβώλους.
Σβήστε τη φωτιά, προσθέστε γάλα, ανακατεύετε χρησιμοποιώντας ένα σύρμα. Βάλτε ξανά το κατσαρολάκι με τη σάλτσα στη φωτιά, σιγοβράστε το μέχρι να γίνει παχύ.
Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε τη σάλτσα με αλάτι, πιπέρι και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Αφήστε να κρυώσει η σάλτσα, ανακατέψτε με τους κρόκους αυγού μέχρι να μαλακώσει.
Βάλτε λάδι σε ένα καθαρό τηγάνι, ζεσταίνετε, βάλτε τις μισές μελιτζάνα για τηγάνισμα.
Βγάλτε το ταψί και βάλτε τις μελιτζάνες πάνω του έτσι ώστε η κομμένη πλευρά να είναι
απο πάνω.
Γεμίστε τις μισές μελιτζάνες με γέμιση, πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Πιέστε προς τα κάτω τη
γέμιση χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, ρίξτε τη σάλτσα πάνω από το φαγητό.
Για γαρνιτούρα, χρησιμοποιήστε ντοματίνια και τριμμένη παρμεζάνα.
Βάλτε το φαγητό στο φούρνο για ψήσιμο για 50 λεπτά. Η μελιτζάνα πρέπει να είναι μαλακή και χρυσή.


Καλή όρεξη! Φαίνεται υπέροχο και έχει υπέροχη γεύση με λευκό κρασί 🙂

ΠΗΓΗ: Сергей Изуграфов

Προηγούμενο άρθροΗ μελιτζανόσαλατα
Επόμενο άρθροΜαλακή σπιτική πίτα με τυρί