Ζαμπονοτυρόπιτα

Υλικά:

750γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 έως 2,50 φλ. χλιαρό νερό,
1 κουτ.σουπ ελαιόλαδο,
1 κουτ.σουπ ξύδι,
1 κουτ.σουπ αλάτι,
250γρ.μαργαρίνη ,
100γρ. σπορέλαιο,
Νισεστές για το άνοιγμα και το πασπάλισμα των φύλλων
Λίγες λεπτές φετούλες βούτυρο για την επιφάνεια.

Εκτέλεση:

Μέσα σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, τα ξύδι και το αλάτι.
Ρίχνουμε και τα 2 φλ νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να συνεχίζει να κολλάει ελαφρώς στα δάχτυλα μας. Μόνο αν χρειαστεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστή για μισή ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μπαλάκια.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με το σπορέλαιο. Με την βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε πιτάκι διαμέτρου 10εκ. Το τοποθετούμε σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με νισεστέ και ραντίζουμε με το μείγμα μαργαρίνης – λαδιού.

Από πάνω επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα επόμενα 15 πιτάκια. Σύνολο 16 στο ένα πιάτο,για το πάτο της πίτας. Στο τελευταίο πιτάκι που βρίσκεται στην κορυφή δεν πασπαλίζουμε με νισεστέ ούτε ραντίζουμε με μαργαρίνη. Ετοιμάζουμε και το δεύτερο πιάτο με τα υπόλοιπα 14 πιτάκια και τοποθετούμε τα πιάτα στο ψυγείο για 1 ώρα. Σε αυτή την ώρα μπορούμε να ετοιμάσουμε την γέμιση μας. Όταν περάσει η ώρα ανοίγουμε τα 16 πιτάκια όλα μαζί με την βοήθεια του νισεστέ σε ένα μεγάλο φύλλο 3εκ. μεγαλύτερο από το ταψί και τοποθετούμε τη γέμιση. Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα 14 πιτάκια, όλα μαζί 10εκ. μεγαλύτερα από το ταψί και σκεπάζουμε τη πίτα, δημιουργώντας στην επιφάνεια σούρες. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 230°C για 15 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 200°C μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Καλή επιτυχία!!!!!

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με κανταΐφι
Επόμενο άρθροΡολό κιμά με καπνιστό μπέικον, κίτρινο τυρί, μαγιονέζα και μουστάρδα