Ζουμερά κεφτεδάκια με σάλτσα λαχανικών

Υλικά

Για τους κεφτέδες

650γρ. κιμά μοσχαρίσιο
Ψίχα από 3 φέτες ψωμιού μέτριες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, ή τριμμένο στον τρίφτη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο, ή ½ κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό (προαιρετικό)
1 αβγό χτυπημένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το πασπάλισμα
λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα λαχανικών
2 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνατες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 μελιτζάνες ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1 πράσινη πιπεριά σε κομματάκια
5 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
2 καρότα σε κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου
½ κουταλάκι πελτέ ντομάτας
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
5 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
1/2 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τους κεφτέδες
Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού σε μπόλικο νερό, μέχρι να φουσκώσει και μετά την στύβετε καλά με τα χέρια.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το δυόσμο, το αβγό και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ψωμί και ζυμώνετε το μίγμα πολύ καλά, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μίγμα για 15 λεπτά, να σταθεί.
Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες. Στον πάγκο της κουζίνας στρώνετε μία λαδόκολλα, την πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι και ρολάρετε επάνω τους κεφτέδες, μέχρι να καλυφθούν παντού με αλεύρι.
Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό λάδι (περίπου 1 ½ δάχτυλο βάθος) και όταν κάψει,
βάζετε όσους κεφτέδες χωράει και τους τηγανίζετε, γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν
ροδοκόκκινο χρώμα και τους βγαζετε και αφήνουμε στην άκρη.

για την σάλτσα
Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες, τις κόβουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν.
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομματάκια και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ξεπλένουμε στο τέλος τις μελιτζάνες από το πολύ αλάτι, τις στύβουμε με τα χέρια, και τις αφήνουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πατατες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Μετά προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ και το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλυτζάνι νερό μαζί με τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τα λαχανικά μας να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Τέλος προσθέτουμε τα τηγανισμένα ή ψημένα κεφτεδάκια.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό.

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή είναι της Γιώτας Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες με κιμά και λάχανο
Επόμενο άρθροΤα Οφέλη της Ρίγανης – Ριγανέλαιο…