Ζύμη για πίτσα και καλτσόνε

Συνταγή … αλάνθαστη!

Υλικά

Για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι για πίτσα
1 g φρέσκια μαγιά μπύρας
700 ml κρύο νερό
40 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
25 γρ αλάτι

Για τη σάλτσα και το γαρνίρισμα
300γρ. ντοματίνια γλυκά
200 γρ μανιταρια κονσερβα
2 πρέζες αλάτι
1γρ. σκόρδο σε σκόνη
250γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
20 φύλλα από φρέσκο βασιλικό
45γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζύμωσα Σάββατο πρωί γύρω στις 10 … βάζοντας το αλεύρι στο μίξερ βάσης, διέλυσα τη μαγιά σε λιγο νερό και μετά πρόσθεσα το λάδι και έβαλα και το 80% του νερού στο αλεύρι και ανακάτεψα με τον γάντζο, μετα πρόσθεσα λίγο λίγο το αλάτι και το υπόλοιπο νερό, ζύμωνα για 15 λεπτά μετά από τα δύο πρώτα λεπτά στη μέγιστη ταχύτητα του μίξερ, το έβαλα στη λαδωμένη επιφάνεια εργασίας και της έκανα μερικα τραβήγματα και διπλώματα, την σκέπασα και μετά από 15 λεπτά έδωσα άλλο ένα διπλωμα, επαναλαμβάνοντας 4 φορές με ξεκούραση της ζυμης 15 λεπτών. Μετά το τελευταίο
δίπλωμα της εδωσα ένα στρογγυλεμένο σχήμα και την έβαλα σε σκεπασμένο λαδωμένο μπολ και την έβαλα στο ψυγείο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (15.30. )
Μετά σχημάτισα 6 καρβέλια εκ των οποίων 4 από 285 γρ και 1 από 330 γρ και
1 από 315 γρ περίπου (εφτιαξα και καλτονε και πιτσες) έδωσα στο καθένα σχήμα ωραίας μπάλας και τα έβαλα σε ταψί με σιμιγδάλι από κάτω να φουσκώσουν σκεπασμένα στο φούρνο μέχρι της 18.30 – 19 μμ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 250οC στον αέρα μαζί με την πάνω αντίσταση και βάζετε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Για τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιείτε μια κεραμική πλάκα για πίτσα ή ένα μεγάλο κεραμικό πλακάκι που να χωράει στο φούρνο ή ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψί ανάποδα . Όποια και να είναι η επιλογή σας το τοποθετείτε στον φούρνο έτσι ώστε η θερμοκρασία του να ανέβει σταδιακά, όσο ζεσταίνετε ο φούρνος, για τουλάχιστον 25-30 λεπτά.

Δείτε την συνέχεια στην επόμενη σελίδα 

1
2
Προηγούμενο άρθροΔίχρωμο παντεσπάνι
Επόμενο άρθροΨωμάκια Αφρός