Πορτοκαλόπιτα

Ενα πολύ απαλό γλυκό, είναι αφράτο και υγρό, πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο.

Υλικά φόρμας 22 cm:

200 γρ αλεύρι 00
125 γρ βούτυρο
200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
3 ολόκληρα αυγά (M)
1 πορτοκάλι και μισό μεσαίου μεγέθους BIO.
Η τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι.

Για το σιρόπι πορτοκαλιού:
200 ml χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για διακόσμηση (προαιρετικά)

Μέθοδος:

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα πορτοκάλια με όλη τη φλούδα, τα κάνουμε πουρέ με το μπλέντερ.
Χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ το μαλακό βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, την πρέζα αλάτι, την τριμμένη φλούδα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, πάντα χτυπώντας. Το δεύτερο θα το προσθέσετε μόνο όταν το πρώτο έχει απορροφηθεί πλήρως. Δουλέψτε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει. Τώρα προσθέστε τον πουρέ πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάλτε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη, αλευρωμένη φόρμα για κέικ με στρωμένο στον πάτο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 35 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τον φιλτραρισμένο χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και λίγο ξύσμα αν το χρειαζόμαστε για διακόσμηση.
Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί, περιμένουμε να βράσει (το μείγμα πρέπει να γεμίσει με φυσαλίδες).
Ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουτάλι και ελέγχουμε τη συνοχή του σιροπιού αφαιρώντας το από τη φωτιά περιοδικά για να μην καεί, το σιρόπι που θα πάρουμε πρέπει να καλύπτει το κουτάλι, να μην είναι πολύ καραμελωμένο αλλά όχι πολύ ρευστό.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ γιατί να έχει πανω την πιο επίπεδη επιφάνεια. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το σιρόπι, τοποθετούμε τη φλούδα στο κέντρο ως διακόσμηση και την περιχύνουμε ξανά με το σιρόπι.

Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και απολαύστε το κέικ.

Προηγούμενο άρθροΑπολαύστε Μακαρόνια Χοντρά με Σάλτσα: Μια Γεύση που Ξεχωρίζει
Επόμενο άρθροΣπιτική Γρηγορη πίτα με ετοιμο φύλλο κρούστας