Βασική Ζύμη για πίτσα

Συστατικά

300 γραμμάρια αλεύρι σιμιγδάλι
150 γραμμάρια αλεύρι 00
1/2 φακελάκι αφυδατωμένη ξηρή μαγιά (όχι στιγμιαία)
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
270 ml νερού
7 g λεπτό αλάτι

Εκτέλεση

Για να προετοιμάσετε τη βασική ζύμη πίτσας, ζεσταίνετε το νερό που θα χρειαστεί σε μια
κατσαρόλα. Προσέξτε να το αφήσετε λίγο να κρυώσει, διαφορετικά η υπερβολική θερμότητα θα βλάψει τη μαγιά, εμποδίζοντας να φουσκώσει. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνδυάστε τα αλεύρια, την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό σε ένα μπολ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ποσότητα νερού που θα προστεθεί μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, για παράδειγμα το καλοκαίρι, το αλεύρι, όταν είναι πιο ξηρό, απαιτεί περισσότερο.
Το σημαντικό είναι να έχετε κατά νου ότι η τελική ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική,
αλλά όχι υγρή και κολλώδης.

 

Αρχίστε να ζυμώνετε ανακατεύοντας καλά τα συστατικά. Για αυτές τις ποσότητες, μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα αναμειγνύετε όλη την ώρα στο μπολ ή εάν θα μεταφερθείτε σε μια επιφάνεια εργασίας, στη συνέχεια προσθέστε το αλάτι έως και μετά από περίπου 5 λεπτά και συνεχίστε να ζυμώνετε έντονα για τουλάχιστον άλλα 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει στον φούρνο, προθερμασμένο στους 50 βαθμούς.
Πασπαλίστε την βάση που είναι η ζύμη με αλεύρι. Για να μην στεγνώσει η ζύμη, τοποθετήστε
επίσης ένα φλιτζάνι που περιέχει νερό στο φούρνο.
Αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες ή έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

Εάν αφήσετε τη ζύμη εκτός από το φούρνο, οι χρόνοι που θα φουσκώσει θα ποικίλλουν, ειδικά το  χειμώνα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.
Μετά τον καθορισμένο χρόνο, η βασική ζύμη πίτσας είναι έτοιμη.

Πως την διατηρούμε
Η βασική ζύμη πίτσας μπορεί να καταψυχθεί, να γίνει καλύτερα πριν φουσκώσει. Για να την
ξεπαγώσετε το βράδυ πριν από τη χρήση βάλτε την στη συντήρηση.

Για περισσότερες Φωτογραφίες δείτε εδώ

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμο αφράτο
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολάτας (Νέγρο Κεικ)