Η Πίτα του Βοσκού

Υλικά

800 γραμμάρια κιμά
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κλαδάκια σέλινου ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
750 ml σπιτικό ζωμό
2,5 kg πατάτες ή αναμειγνύονται με γλυκοπατάτα ή σέλινο
200 ml γάλακτος
50 γρ. βούτυρο και επιπλέον για από πάνω
40 + 10 γρ. τυρί Cheddar
80 γρ. τριμμένη φρυγανιά
350 γρ. αρακάς κατεψυγμένος

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο. Προσθέστε το σκόρδο και 30″ αργότερα το κιμά και τσιγαρίστε καλά. Προσθέστε το μισό δεντρολίβανο, το βαλσάμικο, τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα. Προς το τέλος, αφαιρέστε το καπάκι έτσι ώστε η σάλτσα σας να είναι ζουμερή αλλά όχι υδαρή. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε καλά. Στη ζεστή κατσαρόλα όπου βράσατε τις πατάτες, προσθέστε το βούτυρο και το γάλα. Προσθέτετε τις πατάτες και λιώστε τες με ένα πιρούνι. Ανακατέψτε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, το τυρί και αλατίστε ελαφρά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C.
Λιπάνετε ένα μεγάλο ταψί φούρνου, διασκορπίστε τα υπόλοιπα φύλλα δενδρολίβανου και την περισσότερη φρυγανιά στο κάτω μέρος και στις πλευρές. Απλώστε το μισό πούρε πατάτας στην βάση του ταψιού με το κουτάλι και τα πλαϊνά. Ρίξτε από πάνω τον κιμά ακολουθούμενο από τον αρακά.
Τέλος προσεκτικά στρώστε τον υπόλοιπο πουρέ πατάτας και απλώστε το υπόλοιπο τυρί και φρυγανιά και προσθέστε λίγο βούτυρο σε κομμάτια. Ψήστε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει καλά.

 

ΠΗΓΗ: manacooks.com

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ με κρέμα και καρύδια
Επόμενο άρθροΖυμαρικά Πέννες με Κοτόπουλο