Σπανακοτυρόπιτα

Προσπαθούσα να βρω τι να φτιάξω για δείπνο, πάλι… Πάρα πολλοί άνθρωποι, πάρα πολλοί διαφορετικοί περιορισμοί και πολύ φασαρία. Τελικά αποφάσισα να φτιάξω σπανακόπιτα και μια ωραία σαλάτα. Έβγαλα τη συνταγή της αγαπημένης μου μαμάς γραμμένη σε ένα κομμάτι χαρτί. Ήταν μια εκπληκτική μαγείρισσα και φούρναρης. Μακάρι να είχα δώσει περισσότερη προσοχή όταν ήταν εκεί κοντά… Τέλος πάντων, έγινε καταπληκτική. Η μαμά θα ήταν περήφανη.

Υλικά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
1 πακέτο μέτριο φύλλο (12 φύλλα) αποψυγμένα στο ψυγείο όλη τη νύχτα και βγαλμένο από το ψυγείο μόλις ξεκινήσετε
την προετοιμασία σας
2 μεγάλα σακουλάκια baby σπανάκι,
5 – 6 μεγάλα κρεμμυδάκια/πράσινα κρεμμυδάκια
1 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι σε κυβάκια
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια τυρί φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι τυρί κότατζ ή ανθότυρο (προαιρετικά)
2 αυγα
1 αυγό + 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Περίπου 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κγ πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλύνετε καλά το σπανάκι σας και ψιλοκόψτε. Τοποθετήστε σε τρυπητό να στεγνώσει. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ψιλοκόψτε/τρίψτε τη φέτα σας. Ζεσταίνουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μεγάλο
τηγάνι/γουόκ και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Στύψτε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από το σπανάκι σας και αρχίστε να το προσθέτετε στα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να μαραθεί. Συνεχίστε να προσθέτετε το σπανάκι σε ματσάκια (προσθέτοντας μια μικρή πρέζα αλάτι κάθε φορά) μέχρι να ψηθούν όλα και μετά προσθέστε τον άνηθο και το πιπέρι.

Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για να φύγουν τα περιττά υγρά. Αφήστε να κρυώσει 10 λεπτά.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε 2 αυγά. Πάρτε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε το μείγμα με το σπανάκι σε αυτό. Προσθέστε την τριμμένη φέτα και ανακατέψτε, στη συνέχεια προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και ανακατέψτε ξανά.
Παίρνουμε μεγάλο ορθογώνιο ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Παίρνουμε 1 φύλλο και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε συνολικά 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, το καθένα αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο.
Πάρτε 5 – 6 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και απλώστε το κατά μήκος του φύλλου, αφήνοντας 5 εκ και στις δύο πλευρές. Ξεκινήστε να τυλίγετε το φύλλο με το μείγμα μέχρι να απέχετε 10 εκ από το τέλος, μετά διπλώνετε από τα πλαϊνά προς τα μέσα τα άκρα του πινέλου με ελαιόλαδο και τελειώνετε το ρολό. Τοποθετούμε σε ταψί και αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.

Επαναλάβετε με τα επόμενα 4 φύλλα και τα τελευταία 4 φύλλα.
Χωρίστε κάθε ρολό σε φέτες , αλλά μην το κόψετε μέχρι το κάτω το ρολό. Ψεκάστε την κορυφή κάθε ρολού με λίγο νερό και βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να δείτε το επάνω μέρος να αρχίζει να παίρνει χρώμα. Χτυπήστε γρήγορα το τελευταίο σας αυγό, προσθέστε το γάλα και χτυπήστε ξανά. Αλείψτε με το μείγμα πάνω από τα ρολά σας, ό,τι έχει μείνει, απλώς περιχύστε τα 3 ρολά και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κορυφή.
Αφήστε το να κρυώσει για 20 – 30 λεπτά πριν το κόψετε.

Καλή απόλαυση!!

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με ζύμη Σφολιάτας
Επόμενο άρθροΜπριζόλα στο τηγάνι με πατάτες και δενδρολίβανο