Συστατικά

500 γραμμάρια αποξηραμένα φασόλια Πρεσπών (αλλιώς ότι έχετε) (εμποτισμένα στο νερό όλη τη νύκτα)
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
4 κλωναράκια σέλινου ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια φρέσκιας ντομάτας τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
150 γραμμάρια εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Οδηγίες
Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι την μέση και προσθέστε τα φασόλια. Αφήστε να πάρουν βράση σε υψηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι.
Προσθέστε όλα τα συστατικά εκτός από τη φρέσκια ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
Ρίξτε 3 λίτρα νερού και βράστε.
Μειώστε τη θερμότητα στο μέση και σιγοβράστε μέχρι να μαγειρευτούν και να γίνουν τρυφερά τα φασόλια. Μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ώρες ανάλογα με την ποικιλία των φασολιών.
Προσθέστε τη φρέσκια ντομάτα, την πάστα ντομάτας και το ελαιόλαδο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό για να καλύψετε τα φασόλια κατά το 1/3. Ακολουθήστε με αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να γίνει σούπα ωραία και παχιά ανακατεύοντας περιστασιακά, ώστε να μην κολλήσουν στο κάτω στην κατσαρόλα.

 

Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πριν καν ξεκινήσω το μαγείρεμα, είναι ότι το νερό που είχα βάλει το προηγούμενο βράδυ στα φασόλια για να μουλιάσουν είχε εξαφανιστεί το πρωί, το είχαν ρουφήξει όλο και έτσι το πρωί έβαλα κι άλλο να έχουν να μουλιάζουν μέχρι το μεσημέρι που θα μαγειρεύονταν.

Σαν συνοδευτικό, άλλοι προτιμούν το λουκάνικο, άλλοι καπνιστά ψάρια (π.χ. ρέγγα, που δεν μας κλαίει), άλλοι τουρσί και ελιές και άλλοι ταραμοσαλάτα με χαρταετό. Περί ορέξεως… φασουλόσουπα!

Προηγούμενο άρθροΑυτός ο Μπακλαβάς με φυστίκι δεν υπάρχει
Επόμενο άρθροΤο πιο Αδικημένο Φαγητό…έτσι θα το αγαπήσουν όλοι